MILOŠEVIĆ ZA RTL DANAS / 'Nećemo dozvoliti da SDP ušeće u Banske dvore, HDZ ima najbolje ljude za sljedeću vladu'

HDZ je danas ostao bez predsjednika. Nakon četiri godine Tomislav Karamarko više nije čelni čovjek HDZ-a. Što će njegov potez značiti za budućnost stranke provjerili smo u RTL-u Danas s glavnim tajnikom HDZ-a

21.6.2016.
18:56
VOYO logo

HDZ je danas ostao bez predsjednika. Nakon četiri godine Tomislav Karamarko više nije čelni čovjek HDZ-a. Što će njegov potez značiti za budućnost stranke provjerili smo u RTL-u Danas s glavnim tajnikom HDZ-a Domagojem Ivanom Miloševićem.

Ovo je izazovna situacija za stranku, birate predsjednika, izlazite na izbore. Hoćete li moći?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naravno da ćemo moći. Svaka kriza je prilika. HDZ je uvijek bio najbolji kad je bilo najteže. Donosili smo ispravne odluke. Borili smo se prije svega za hrvatske građane. Bilo je puno takvih situacija u proteklih 25 godina".

Kako ste uopće upali u ovu situaciju?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svi znamo kako su završili prošli izbori. Sklopljena je takozvana suradnja s Mostom, doveden je gospodin Orešković koji je zapravo bio jedan tehnički premijer jedna političke vlade".

Ali, HDZ ga je doveo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Je, ali to jest jedan politički eksperiment koji je rijetko viđen u Europi da smo pomiješali tehničku vladu s političkom vladom. Dosta je tu bilo političkog neiskustva, nešto nespretnosti, ali sada je to sve skupa iza nas.

Ali, i sad kad izađete na izbore, ankete pokazuju da ćete opet morati tražiti partnere za novu vladu. Mislite li da su se u Mostu naučili politici i da će ovaj put biti drugačije?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U ime HDZ-a, siguran sam da smo lekcije naučili. Na izbore ćemo izaći s najboljim timom, najboljim programom. Nećemo dozvoliti da SDP ušeće u Banske dvore. Zajedno s koalicijskim partnerima idemo po pobjedu i ovaj put".

Kad kažete najbolji program - imate 30 dana da izaberete Karamarkovog nasljednika. Za ozbiljan program treba i ozbiljna analiza, netko će ga drugi pisati, a onda će ga netko treći nositi. Hoće li to štimati?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi imamo ozbiljan program kloji nismo javnosti do kraja podastrli 2015. godine. Siguran sam da ćemo to učiniti ovaj puta, ali i da ćemo prezentirati veliki dio programa koji su radili naši stranački odbori. Siguran sam da HDZ ima najbolje ljude za sljedeću vladu".

Karamarko je danas preuzeo odgovornost. No, odgovorni ste i vi - vrh stranke koji ste bili uz njega. Hoćete li odgovarate li i vi?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prije svega, moram reći da je Karamarko časno, ljudski i na svaki način preuzeo odgovornost na sebe. Predsjedništvo i Središnji odbor, koji su zajedno dali podršku da se ide u preslagivanje, moraju sada donijeti stabilnost HDZ-u. Protekla dva tjedna smo se trudili čuvati čast i dostojanstvo HDZ-a".

Ali svi ste išli u preslagivanje, podržavali ste tu odluku. Sada je on objavio da nije uspio, on odlazi, vi ostajete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Odluke su donošene kako su donošene. Bilo je tu mnogo turbulencija".

Smatrate li se suodgovornim?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Apsolutno. Nisam nikad niti ću ikad bježati od odgovornosti. Ali ću reću da glavni tajnik provodi odluke stranke, a ne donosi ih. Dakle, svi smo odgovorni, svi koji smo digli ruke".

Jeste li bili navučeni da će ići lakše nego se kasnije pokazalo?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne volim ni u koga upirati prstom. Neki su promijenili mišljenje, dijelili fotelje".

Biste li bili spremni s tim ljudima formirati postizbornu koaliciju?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Idemo korak po korak. HDZ treba u relativno kratko vrijeme izabrati novog predsjednika. Nakon toga trebamo svi skupa zapesti i krenuti po pobjedu na izborima".

Jeste li Vi spremni kandidirati se za mjesto predsjednika?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne. Posao glavnog tajnika nije kandidirati se za predsjednika, već osigurati da budu fer i pošteni izbori za novog predsjednika".

Je li točno da ima već pet-šest zainteresiranih?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svašta se špekulira, no znamo da je jedini koji se otvoreno kandidirao je gospodin Plenković", zaključio je Milošević.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo