Da bi sumnje bile otklonjene, a građani manje brinuli kupuju li i konzumiraju izvorno domaću hranu, uskoro bi trebao brinuti posebni laboratorij, svojevrsni CSI za hranu.
Izotopnom analizom do potvrde izvornosti
RTL javlja kako bi Zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar i Agronomski fakultet europskim novcem dogodine, ako projekt bude odobren od strane EU, trebali formirati i opremiti Centar za sigurnost i kvalitetu hrane. U tom će se laboratoriju, temeljem izotopne analize, po prvi puta u Hrvatskoj utvrđivati je li neki proizvod doista domaći te iz kojeg dijela zemlje potječe.
"Svaka regija, svako područje, ima zapravo jedinstveni prirodni barkod, odnosno karakterističan omjer izotopa karakterističnih elemenata poput kisika, vodika i ugljika iz organske komponente koji onda zapravo nedvojbeno pokazuju da je proizvod uzgojen upravo na tom području", kazala je za RTL Sandra Šikić, zamjenica ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar.
Na dobrobit potrošača, ali i proizvođača
Pod posebnom prismotrom bit će 80 proizvoda koji nose oznaku 'Izvorno hrvatsko' kakav je, primjerice, traminac iz Iločkih podruma.
"Upravo ta oznaka izvornosti nam govori i znači ta dodatna kontrola može potvrditi to da je naš traminac upravo proizveden od grožđa ubranog sa ovog područja", napominje Vera Zima, glavni enolog Iločkih podruma.
Inače, oznake 'Izvorno Hrvatsko' i 'Hrvatski proizvod' dodjeljuje Hrvatska gospodarska komora odakle poručuju kako će se osnivanjem Centra poboljšati kontrola kvalitete hrane, a i proizvođači će biti zaštićeni od mogućih krivotovorina.