Ne zna se zašto djevojčica nakon kome priča njemački

Liječnici KBC-a Split još uvijek ne mogu odgonetnuti zašto je 13-godišnjakinja nakon buđenja iz kome govorila samo njemački.

12.4.2010.
11:52
VOYO logo

arti-201004110058006Trinaestogodišnja djevojčica iz Knina koja se prije dva tjedna u splitskoj bolnici probudila iz kome, umjesto na materinjem, hrvatskom jeziku, dva dana je govorila samo njemački. U bolnicu su je primili prije dva mjeseca zbog trovanja krvi.

Osim pedijatara, djevojčicu su pregledali bolnički defektolog i psiholog, no uzrok promjene jezika još ne znaju. Navodno je nakon kome njemački znala mnogo bolje no što ga je mogla naučiti u školi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neuropsihijatar i sudski vještak Mijo Milas istaknuo je da je ovaj slučaj medicinski neobjašnjiv, a dolazi iz duboke podsvijesti.

''Moguće je da je bila mentalno povezana s nekim tko je u njezinoj blizini izučavao taj jezik. Pa i u mnogobrojnoj literaturi su opisani ljudi koji su povratkom iz nesvjesnog stanja progovorili drevnim jezicima'', rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ilija Rkman iz Udruge potrošača, pišu 24sata, nakon moždanog je udara počeo pričati na engleskom jeziku.

''Hrvatskom sam se vraćao korak po korak, kao da sam Hrvat treće generacije iz SAD-a ili Kanade. Nakon tri tjedna skinuo sam naglasak, a trebalo mi je oko dvije godine da se vratim u normalu'' rekao je Rkman.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo