Kad već ne može do stalnog posla, Ivan je prihvatio ponudu za stalnog sezonca.
Zaposlio se u jednom restoranu u Splitu gdje će, sukladno ugovoru, raditi minimalno šest mjeseci, a ostatak godine će biti kod kuće, s tim da će mu i tada teći staž. Čak će mu i doprinosi u razdoblju “mirovanja” biti plaćeni od strane države i poslodavca.
Drugo dijete na putu
''Normalno da bi bilo najbolje čitavu godinu raditi i dobivati plaću, no kako je to u sektoru ugostiteljstva postala znanstvena fantastika, zadovoljava me i ovakvo rješenje. Nešto novca od plaća zarađenih u sezoni probat ću ostaviti sa strane za crne dane... Uostalom, dobro je znati da se u travnju opet vraćaš kod istog poslodavca, nema one neizvjesnosti hoćeš li naći kakav posao, koliko ćeš biti plaćen i slično'', objasino je za Slobodnu Dalmaciju Ivan, kojem sigurnost definitivno treba s obzirom da kod kuće ima suprugu i jedno dijete, a drugo je na putu.
I poslodavac zadovoljan
Njegov poslodavac kaže kako i on mirnije spava otkako je zaposlio Ivana kao stalnog sezonca jer mu ne bi smio “pobjeći” barem tri godine. Na taj period potpisali su, naime, ugovor koji je dužna ispoštovati jedna i druga strana budući da ovise o poticajima države, točnije Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.
Krajem travnja je, prema evidenciji splitskog HZZ-a, 1.587 osoba bilo angažirano na sezonskim poslovima što je 60 posto više u odnosu na isti period lani. Riječ je o “običnim” sezoncima koji će po isteku ugovora ponovno na biro.