Ne žali se previše: Radi samo šest mjeseci, a staž mu ide cijelu godinu!

Ivan Nikolić (28) ima čak 14 godina iskustva u kuhinji - kuhača mu je u ruci otkako je započeo praksu u prvom razredu srednje škole.

3.6.2014.
9:07
VOYO logo

Kad već ne može do stalnog posla, Ivan je prihvatio ponudu za stalnog sezonca.

Zaposlio se u jednom restoranu u Splitu gdje će, sukladno ugovoru, raditi minimalno šest mjeseci, a ostatak godine će biti kod kuće, s tim da će mu i tada teći staž. Čak će mu i doprinosi u razdoblju “mirovanja” biti plaćeni od strane države i poslodavca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugo dijete na putu

''Normalno da bi bilo najbolje čitavu godinu raditi i dobivati plaću, no kako je to u sektoru ugostiteljstva postala znanstvena fantastika, zadovoljava me i ovakvo rješenje. Nešto novca od plaća zarađenih u sezoni probat ću ostaviti sa strane za crne dane... Uostalom, dobro je znati da se u travnju opet vraćaš kod istog poslodavca, nema one neizvjesnosti hoćeš li naći kakav posao, koliko ćeš biti plaćen i slično'', objasino je za Slobodnu Dalmaciju Ivan, kojem sigurnost definitivno treba s obzirom da kod kuće ima suprugu i jedno dijete, a drugo je na putu.

I poslodavac zadovoljan

Njegov poslodavac kaže kako i on mirnije spava otkako je zaposlio Ivana kao stalnog sezonca jer mu ne bi smio “pobjeći” barem tri godine. Na taj period potpisali su, naime, ugovor koji je dužna ispoštovati jedna i druga strana budući da ovise o poticajima države, točnije Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krajem travnja je, prema evidenciji splitskog HZZ-a, 1.587 osoba bilo angažirano na sezonskim poslovima što je 60 posto više u odnosu na isti period lani. Riječ je o “običnim” sezoncima koji će po isteku ugovora ponovno na biro.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dosje jarak
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo