'NE SUMNJAM DA IMA NEZAKONITIH RADNJI': / Selak Raspudić o Stožeru: 'Na temelju čega su ranije donosili odluke?'; Govorila i o cijepljenju

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

'Tek nakon što su donesene nove mjere rečeno je da Stožer radi na tome da uvedu parametre za pooštravanja mjera. Na temelju čega su onda odluke donosili ranije?'

8.12.2020.
16:14
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Zastupnica Mosta Marija Selak Raspudić izjavila je za N1 da je Sabor "tragično limitiran" u svom djelovanju jer nije u mogućnosti nadgledati Vladu te je dodala kako će Nacionalni stožer civilne zaštite podnositi izvještaje samo tri puta godišnje. Navela je pri tome da je Vlada odlukom od 18. ožujka svu nabavu medicinske opreme proglasila tajnom. "Ne sumnjam da nezakonitih radnji ima i u Hrvatskoj, samo još nisu otkrivene", kazala je.

Selak Raspudić komentirala je i način donošenja epidemioloških mjera protiv širenja koronavirusa. "Tek nakon što su donesene nove mjere rečeno je da Stožer radi na tome da uvedu parametre za pooštravanja mjera. Na temelju čega su onda odluke donosili ranije?", upitala se. "Dolazi do političkih, paničnih, ishitrenih odluka koje nisu epidemiološki utemeljene. Hrvatska kasni s donošenjem odluka pa smo se mogli voditi iskustvom iz inozemstva", dodala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
UPUTIO MU TEŠKE RIJEČI; Đikić opet pisao Plenkoviću: /

'Ubiti glasnika koji zna, predstavlja ozbiljnu opasnost za zdravlje i živote mnogih!'

Image
UPUTIO MU TEŠKE RIJEČI; Đikić opet pisao Plenkoviću: /

'Ubiti glasnika koji zna, predstavlja ozbiljnu opasnost za zdravlje i živote mnogih!'

O cijepljenju

Govoreći o cijepljenju, Selak Rapudić je rekla kako smatra promašenim pitanje hoće li se ona cijepiti i tko će se cijepiti pred kamerama. "Treba se dobiti crno na bijelom sve spoznaje o cjepivu, sve nuspojave. Tada se može govoriti o tome. Odgovori koji se daju prije toga su neutemeljeni.

Ne može se o nečemu govoriti a priori, treba prvo dobiti dokumente. Što znači da će se bilo tko cijepiti pred građanima, kome će uopće dati prednost, hoće li se oni cijepiti jednim cjepivom, a građani drugim? Raspravu trebamo imati kada budu potpune informacije. Cjepivo prvo mora biti odobreno. Onda ćemo govoriti o cijepljenju. Građanima treba pokazivati činjenice", rekla je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pogubljenost Vlade i sukob interesa

Što se tiče otkazivanja suradnje znanstvenicima u Vladinom savjetu koji su poslali apel, Selak Raspudić kaže da se može detektirati "opća pogubljenost djelovanja Vlade", i to ne samo u slučaju Znanstvenog savjeta, nego općenito u slučaju epidemije."Nije važno jedinstvo u mišljenju nego tko je u sukobu interesa... Sukob interesa je tema koju treba dodatno istražiti kad su u pitanju cijene testova", rekla je.

Osvrnula se na rad Sabora, u kojem se danas raspravlja o osnivanju istražnog povjerenstva i položaju Hrvata u BiH, te je rekla kako smatra da Vlada neće dozvoliti osnivanje istražnog povjerenstva vezano za curenje informacija. "Ono bi bilo i pozornica oporbi uoči lokalnih izbora. Oporba želi načelno istražiti problem rada i curenja informacija. Imamo ogroman problem s korupcijom, a ako nije problem u institucijama i zakonu, onda je doista možda problem u HDZ-u", rekla je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Saborski Poslovnik se upotrebljava od strane predsjedavajućih da se oporbu, saborske zastupnike i odrasle ljude tretira kao derišta. Imala sam situaciju u kojoj se Reiner počeo djelovati kao da sam petogodišnja balavica. To je problem djelovanja Sabora. Takav odnos prema oporbi stvara senzacionalističke naslove. Kad vidim kako vladajući djeluju čudi me da uopće imamo prolaznu ocjenu", rekla je Selak Raspudić za N1.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo