NE RISKIRAJ! / Ako niste prijavili pronalazak prethodno nestale putne isprave, nećete moći prijeći granicu

Image
Foto: PU zagrebačka

MUP RH se pridružio Interpolovoj kampanji; ako niste prijavili pronalazak prethodno nestale putne isprave, nećete moći prijeći granicu

7.1.2020.
10:39
PU zagrebačka
VOYO logo

Interpol je, zajedno sa zemljama članicama Europske unije, u prosincu 2019. godine započeo kampanju pod nazivom #DontRiskIt (NE RISKIRAJ!). Kampanja se odnosi na osvješćivanje građana o važnosti prijave nadležnim tijelima pronalaska prethodno prijavljene izgubljene ili ukradene putne isprave (putovnice ili osobne iskaznice) i nekorištenju takve isprave za prelazak državne granice.

U hrvatskom zakonodavstvu članak 46. Zakona o putnim ispravama te članak 17. Zakona o osobnoj iskaznici propisuju obvezu građana da bez odgode prijave nestanak putne isprave ili njezin pronalazak. Manjak svijesti građana i nepoznavanje postupka koji slijedi nakon prijave gubitka/krađe putne isprave jedan je od razloga zašto se u ovu kampanju uključila i Republika Hrvatska, pogotovo stoga što je u 2019. godini hrvatska policija pronašla više od 2500 potraživanih putnih isprava, javljaju iz PU zagrebačke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koji su koraci nakon prijave?

Prvi korak po prijavi nestanka, odnosno gubitka ili krađe putne isprave je raspisivanje nacionalne i međunarodne objave za dokumentom, nakon čega se takva putna isprava potražuje u cijelom svijetu kroz Interpolovu bazu podataka te kroz Schengenski informacijski sustav.

Drugi korak je proglašenje dokumenta nevažećim. Stoga ako građani pokušaju putovati s putnom ispravom koju su naknadno pronašli, putovanje i izlazak iz zemlje će im biti onemogućen, a putna isprava oduzeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, ako pokušate prijeći granicu s nevažećom potražnom putovnicom ili osobnom iskaznicom, policija će vas na granici izdvojiti iz granične kolone, zadržati, obaviti razgovor te oduzeti dokument i u konačnici onemogućiti prelazak granice. Ako ste se uputili na godišnji odmor, službeno putovanje ili u „šoping“ preko granice, ovo će vam uzrokovati ne samo neugodnosti i probleme, već i gubitak novca koji ste prethodno uložili u putovanje.

Gdje se najčešće pronađu?

Krajnji cilj raspisivanja objave za nestalim osobnim dokumentima je onemogućiti ili umanjiti mogućnost zlouporabe, krađu identiteta i druge nezakonite aktivnosti. Za razliku od uvriježenog mišljenja da se nestale putovnice i osobne iskaznice najčešće pronađu na graničnim prijelazima u rukama trećih osoba, zapravo se najveći broj tih putnih isprava pronađe upravo kod građana koji su nestanak i prijavili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stoga se Ministarstvo unutarnjih poslova RH pridružuje ovoj inicijativi i INTERPOL-ovom kampanjom želi podići svijest građana o važnosti putnih isprava, nužnosti prijavljivanja gubitka/krađe, kao i ponovnog pronalaska, kako bi se zaštitili od moguće zlouporabe. Jedino se promjenom stava pojedinca može smanjiti broj prijavljenih izgubljenih/ukradenih putnih isprava, nezakonito korištenje i zlouporaba takvih dokumenata, upozoravaju iz policije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo