Ne plaćaju račune, ali grijanje radi

'Svi znamo tko su oni koji ne plaćaju i znamo da novca imaju. Nije to sirotinja, sirotinja prva plati jer se boji opomena, suda...

31.1.2012.
9:08
VOYO logo

Osam stambenih ulaza, odnosno stotinjak obitelji, u dvjema ulicama u Puli, u Splitskoj ulici i Ulici Starih statuta, za grijanje i toplu vodu koriste zajedničku kotlovnicu na derivat nafte, no njen je rad ovih dana došao u pitanje jer neki već godinama ne plaćaju račune.

Drago Glumac, direktor Castruma 97, koji za toplanu vodi računovodstvo, potvrdio je da desetak suvlasnika gotovo redovito ne plaća račune za toplanu, koji za prosječan stan iznose 600 - 700 kuna na mjesec. Četvero-petero stanara ništa ne plaća već godinama! Desetak ih trenutno duguje više od 250 tisuća kuna, što je pet punih cisterni goriva, i to samo na račun glavnice, dakle bez kamata i sudskih troškova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svojim neplaćanjem stvaraju probleme svim ostalim suvlasnicima jer za daljnji rad toplane naprosto nedostaje novca. Također, među suvlasnicima se stvara jaz i nezadovoljstvo jer grijanje imaju svi, plaćali ga ili ne, što, smatra jedan od stanara, nikako nije pošteno, piše Glas Istre.

Neplatiše bez grižnje savjesti

Glumac kaže da je zadnjih godina odaslano stotinjak opomena, preko dvadeset ovrha, no one nakon žalbe završavaju na općinskom, a zatim i na županijskom sudu. Cijeli je taj proces mukotrpan, dugotrajan i nadasve spor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jedan suvlasnik neplatiša ima pet ovrha, drugi šest predmeta na županijskom sudu, a do pravomoćne presude mi kao upravitelji čekamo od pet do sedam godina, pa i više", pojašnjava direktor Castruma dodajući da se neplatiše za to vrijeme bez grižnje savjesti griju na račun urednih platiša. Za dva stana postoje pravomoćne sudske presude te se, zbog nemogućnosti naplate velikih dugova, ide na njihovu prodaju. No i to, kaže Glumac, ide sporo, uza sve požurnice koje oni kao upravitelji konstantno šalju.

Svi znamo tko su oni koji ne plaćaju i da novca imaju. Imaju dobre aute, stanove u drugim dijelovima grada, odlaze na putovanja i prave se fini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Besparica ili bezobrazluk

Na pitanje tko su to neplatiše koje svima stvaraju probleme, jesu li to obitelji koje nemaju novca, majstor u toplani Radomir Veljanović odgovara:

"Siroti se boje računa, opomena, suda, nisu to neplatiše. Svoje račune, nažalost, ne plaćaju oni koji imaju", rekao je Veljanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istog su mišljenja i stanari.

"Svi znamo tko su oni koji ne plaćaju i da novca imaju. Imaju dobre aute, stanove u drugim dijelovima grada, odlaze na putovanja i prave se fini. No, očito je da im sud ne može doći na kraj i to oni znaju, posebice stoga što mnogi zakonski ne rade nigdje i nemaju ništa, mada svi znaju da to nije tako", zaključuju ljuti stanari.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo