leko kreće u pregovore / 'Ne mislim se konzultirati s predsjednicom, od političkih aktera ću dobiti prijedlog da imaju potpis kandidata'

Zaista neobičnu izbornu situaciju prokomentirao je predsjednik Sabora Josip Leko, koji je bio gost RTL Direkta

3.12.2015.
22:29
VOYO logo

Nakon neuspješnog pokušaja konstituiranja Sabora nikakvih rokova više nema, pa se ne zna ni kada će zastupnici ponovno u svoje klupe. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zaista neobičnu izbornu situaciju prokomentirao je predsjednik Sabora Josip Leko, koji je bio gost RTL Direkta. 

Gospodine Leko, dobra Vam večer, vaš komentar ovog teatra koji se danas zbiva, je li nakon svega ovaj gordijski čvor o kojem govori vaš kolega Šeks, veći nego ikad u zadnja tri tjedna?  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo nije teatar, ovo je po svim standardima uobičajen postupak, ne samo u Hrvatskoj, nego u svim parlamentarnim demokracijama."

Gospodin Šeks je danas govorio o svojevrsnoj ugroženosti funkcioniranja države političkog sustava?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da građani nemaju razloga vjerovati da je išta u stanju ugroženosti sve dok se demokratski proces odvija. Dapače, moramo inzistirati na ostvarivanju demokratskih instituta i institucija."

Profesor Puhovski u razgovoru za RTL Direkt, kazao je da su sve tri strane danas osramotile Sabor? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svaki građanin Hrvatske može imati svoje mišljenje što je jedna sastavnica demokracije. Svaki demokratski sustav isto tako nije savršen, ali kod nas sve funkcionira na demokratskim institucijama."

Ima li u ovom trenutku Hrvatska uopće zakonodavnu vlast, dakle Sabor? Vrijedi li uopće ovaj vaš stari saziv?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dosadašnjem sazivu još uvijek traje mandat. Da je danas konstituiran novi Sabor, onda bi prestao funkcionirati stari, tj. sadašnji. U izvanrednim okolnostima kao što su ove on još ima pravo donositi odluke"

Tko sad saziva idući pokušaj da se konstituira Sabor, Vi ili opet predsjedncia? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je sve jedan pokušaj, nema idućeg. Naša predsjednica je u skladu sa svojim ovlastima donijela odluku o prvom zasjedanju Sabora u ovom sazivu, ono još traje, napravljen je samo prekid dok se ne utvrdi da postoji većina koja može izabrati Sabor."

Hoćete li se konzultirati s predsjednicom? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Predsjednica ima drugu zadaću. Nisam savjetnik predsjednice niti sam dužan govoriti kojim će putem ići. Samo znam da je Ustav predvidio ovakvu situaciju i da će se objektivno morati utvrđivati postoji li većina u Saboru za imenovanje predsjednika i za Vladu. Ja ću od političkih aktera dobiti prijedlog da imaju potpis kandidata".

Kako vidite rasplet? Jesmo li sad korak bliže ponovljenim izborima i nestranačkoj vladi o kojoj govori gospodin Šeks?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moje pravno mišljenje je da se može diskreciono ocjenjivati ima li ili nema, mora se nedvojbeno utvrditi imaju ili nemaju većinu. Mandat se nekome mora dati".

Vi ste i potpredsjednik SDP-a, kako komentirate ovaj poziv Mosta da i Milanović i Karamarko s njima dođu na razgovore, tko ne dođe ispada iz igre?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo iz SDP-a prihvatili i to cijenim vrlo dobrim jer je to u interesu građana. Ne postavljamo uvjete nego djelujemo aktivno. To smo danas i učinili predlažući prijedlog kandidata za predsjednika hrvatskog Sabora".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo