SVIMA SU RASLI PRIHODI / Naveliko se kukalo zbog rasta troškova, ali najveće kompanije u Hrvatskoj trljaju ruke: Pogledajte tko ima rekordan rast profita

Image
Foto: Shutterstock

Najveći iznos dobiti među deset promatranih kompanija u poljoprivrednom i prehrambenom sektoru imala je Podravka

7.5.2023.
9:45
Shutterstock
VOYO logo

Najveće kompanije iz poljoprivrednog i prehrambenog sektora u 2022. godini vrlo su dobro prošle unatoč tome što se naveliko kukalo zbog rasta troškova energenata i sirovina, piše u nedjelju Jutarnji list.

Od najvećih deset jedino su Osatina grupa u vlasništvu Mirka Ervačića i Podravka iskazale značajniji pad dobiti: prva od 54 posto, a druga od 19 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekordan rast profita su pak prijavile dvije iz sastava Fortenove, PIK Belje plus (377 posto) i PIK Vrbovec plus (204 posto), te Vindija (304 posto), a skok od 61 posto imala je RWA Hrvatska te 53 posto Cromaris.

Najveći iznos dobiti među deset promatranih kompanija u poljoprivrednom i prehrambenom sektoru imala je Podravka, 26,29 milijuna eura, kako pokazuju podaci objavljeni na Fininu servisu Info.Biz.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svima su rasli prihodi

Prihodi su rasli svima, većinom iznad godišnje stope inflacije, a pritom najviše RWA Hrvatska, koja se bavi proizvodnjom sjemenja, prodajom gnojiva te otkupom žitarica i uljarica, čak 44 posto.

Među top 5 kompanija iz domaće prehrambene industrije u inflatornoj 2022. godini je najveći rast prihoda imala Mesna industrija Braća Pivac, 28 posto, te se popela na 290,66 milijuna eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najveći rast dobiti je prikazala Vindija, a dosegla je 2,43 milijuna eura, uz prihode od 459,68 milijuna eura (rasli su 7,6 posto), piše novinarka Jutarnjeg lista Gordana Grgas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo