NATAŠA NOVAKOVIĆ SE POŽALILA: / 'Povjerenstvo ima male ovlasti, neki dužnosnici se ponašaju još gore nakon kazne'

Image

Kada su u pitanju najviši iznosi za kazne dužnosnicima, Novaković kaže da je bilo par kazni u iznosu od 30.000 ili 40.000 kuna

22.12.2020.
18:24
VOYO logo

Novi Zakon o sprječavanju sukoba interesa godinama se najavljuje, a nova radna skupina osnovana je otkako je ministar Ivan Malenica preuzeo Ministarstvo uprave i pravosuđa. Šefica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, Nataša Novaković, rekla je za HRT da je radna skupila imala sastanak na kojem se govorilo o pitanju načela.

Na tom sastanku Novaković nije bila prisutna, no njezin zamjenik joj je prenio kako je još nejasno u kojem smjeru ići ni otkuda krenuti, i to vjerojatno zbog novog zakona. Dodala je da su na sastanku naglašena načela i može li Povjerenstvo voditi postupke zbog povrede tih načela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Još uvijek se ne zna ni koji je krajnji cilj, osim da je bio prvi sastanak i da se potegnulo pitanje načela", rekla je Novaković gostujući na HRT-u.

'Treba vremena za kvalitetan zakon'

Sanjin Rukavina, državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa i uprave, danas je ranije u studiju HRT-a najavio da bi novi Zakon o sprječavanju sukoba interesa trebao biti donesen u trećem tromjesečju 2021. godine. Predsjednica Povjerenstva veli da je to treće tromjesečje trebalo biti ove godine te da je očito pomaknuto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za jedan kvalitetan zakon, ako se on doista želi promijeniti, treba vremena. Mi ističemo da bi u radnoj skupini trebali biti i stručnjaci koji su se bavili korupcijom, odnosno prevencijom korupcije, a kojih nema", govori Novaković.

'Neki dužnosnici su gori nakon kazne'

Odgovarajući na pitanje treba li Povjerenstvu povećati ovlasti, Nataša Novaković kaže da ono za sada ima jako male ovlasti. Rekla je da im državne institucije često ne odgovore na upite iako su dužne to napraviti i da za to nema sankcija. Navodi da nemaju pravo otići na lice mjesta i provjeriti istinitost informacija navedenih u imovinskim karticama pa još jednom ističe da su njihove ovlasti dosta male.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

12.11.2020., Zagreb - Sjednica Povjerenstva o sukobu interesa. Predsjednica Povjerenstva Natasa Novakovic. Photo: Marin Tironi/PIXSELL

Kada su u pitanju najviši iznosi za kazne dužnosnicima, Novaković kaže da je bilo par kazni u iznosu od 30.000 ili 40.000 kuna. Dodala je da nakon takvih sankcija dužnosnici nisu mijenjali ponašanje te da su nakon kazne neki postali i gori.

"Teško mi je to objasniti, smatram da dužnosnici moraju znati koja su njihova prava i obaveze kao i što se smije i što se ne smije", rekla je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Imovinska kartica kao osnova transparentnosti

Kada su po srijedi imovinske kartice, Novaković kaže kako je to osnova transparentnosti i da ju treba ozbiljno shvatiti. Šefica Povjerenstva misli da ju nije toliko teško ispuniti te da se tome pristupalo vrlo neozbiljno dok se nije dogodilo par afera tijekom 2019. kada se popunjavanje kartice počelo ozbiljnije shvaćati.

"Ona nije teška za ispuniti, ona je detaljna, ali takva joj je svrha. Ako imate sve dokumente koje trebate, vi ste za dva sata gotovi bez problema", kaže Novaković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Povjerenstvo u predvorju korupcije'

Novaković je objasnila izraz da je "Povjerenstvo u predvorju korupcije" pa rekla da se Povjerenstvo ne bavi samo korupcijom jer za to postoje i druga tijela. Navodi da su oni tu u prvom dijelu kada se pokušava prevenirati i naglasiti koja ponašanja vode prema korupciji.

"Ne vjerujem da novčane sankcije nekoga pretjerano bole. Smatram da se ostavlja puno veći dojam kada netko kaže da nešto nije u redu i da je trebalo drugačije. Svaki dužnosnik treba biti transparentan, odgovoran, savjestan, nepristran. Ako to nije, to mu treba reći", rekla je Nataša Novaković za HRT.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodala da dužnosnici na državnoj razini više paze nego oni na lokalnoj.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo