'Roditelj je pred djetetom na mene fizički nasrnuo'

3.9.2012.
10:08
VOYO logo

Vrijeđanje, verbalne pa i fizičke prijetnje i nasrtaji na nastavnike učestali su načini kojima se nemali broj roditelja služi vođen željom da za svoje dijete izbori bolju ocjenu. Takvo nasilje u školama je sve češće.

Dokaz je i primjer iz zagrebačkog Španskog gdje desetogodišnjak, uz pomoć roditelja, zlostavlja cijeli razred i učiteljicu. No, to nije jedini primjer. Sa sličnim problemima susretali su se i u Slavonskom Brodu pa su nastavnici Osnovne škole Bogoslav Šulek odlučili donijeti pravilnike i protokole kako bi mogli lakše raditi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ulijeću u razred i napadaju nas'

"Protokol o suradnji s roditeljima bi trebao spriječiti da uzrujani roditelj uleti u razred i počne vikati na učitelja tražeći pravdu za svoje dijete. Osobno mi se dogodilo da je jedan roditelj fizički nasrnuo na mene u prisustvu svog djeteta. U takvim je trenucima teško reagirati, tu su djeca koja ne bi trebala svjedočiti takvom napadu i rječniku, a zadire i u struku i ljudsko dostojanstvo, urušava se i ugled nastavnika pred djecom. Postojeći sustav penalizira ponašanje nastavnika, oni su odgovorni za sve, dok su djeca i roditelji uvijek u pravu", pojasnila je za Večernji list na početku ove školske godine nastavnica tjelesnog odgoja iz brodske škole Jasna Vujić.

Ujedno je dodala kako bi se prema Protokolu, roditelj bi morao ispričati nastavniku što dosad nije bio slučaj i ljaga je, unatoč tome što nije napravio pogrešku, ostajala na imenu nastavnika. Protokol bi trebao biti donesen do kraja godine, a prethodi mu anketiranje nastavnika te moguće korekcije na koje će moći utjecati i Vijeće učenika, Vijeće roditelja, ravnatelj te Školski odbor. Prema riječima J. Vujić, diljem Hrvatske postoji interes za takav način reguliranja suradnje nastavnika i roditelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo