U srcu Splita / Nastavlja se uvođenje reda u Split, uklonjena poznata suvenirnica u Palači: ‘Ivošević je napravio životno djelo’

Sada će konačno turisti moći uživati u povijesti, a arheolozi i restauratori baciti se na posao

13.10.2022.
21:00
VOYO logo

Antički mozaik iz 4. stoljeća dijelom je pokriven betonskom pločom, koja je ostatak ilegalne suvenirnice. Neželjeni objekt se smjestio pred ulazom u Dioklecijanove podrume, a konačno ga je  uklonio grad Split.

 “To su bili štandovi za prodaju suvenira koji su se pretvorili u građevine unutar Dioklecijanove palače i koje su godinama ekzistirale tu u srcu grada Splita bez reakcije građevinske inspekcije i konzervatorske inspekcije koja bi trebala braniti i štiti kulturno dobro”, rekao je zamjenik Splitskog gradonačelnika, Bojan Ivošević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dok njega Ivošević proziva, glavni konzervator hvali baš Ivoševića za uklanjanje. Tvrdi da oni već destljećima traže da se suvenirnica ukloni.

“Ja imam 65 godina, nisam osobito fizički jak i ne znam demontirati trafike. Njega to bolje ide, u ovom slučaju napravio je, ja bih rekao životno djelo. Ne znam hoće li još jednom imati priliku ovako nešto napraviti za grad, ali za ovo od srca mu čestitam”, rekao je pročelnik Konzervatorskog odjela u Splitu, Radoslav Bužanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zadovoljni su i restauratori koji posljednjih 15 godina rade na mozaiku koji se proteže palačom, a nalazi se i ispod ilegalne suvenirnice.

Image
Ziđaj, ziđaj... /

Puljak traži zaštitu jezgre Splita: 'Ako neće Koržinek, neka to daju nama raditi, mi ćemo to rado'

Image
Ziđaj, ziđaj... /

Puljak traži zaštitu jezgre Splita: 'Ako neće Koržinek, neka to daju nama raditi, mi ćemo to rado'

“Nadamo se da ćemo ispod nekadašnjeg objekata koji je ovdje bio pronaći nastavak mozaika i da ćemo cijeli ovaj prostor moći u budućnosti prezentirati na adekvatan način”, kazala je voditeljica Odsjeka za zidno slikarstvo i mozaike u Splitu, Ivana Jerković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Već sad gosti uživaju u drukčijem pogledu.

“Meni baš čudilo da nisu ovdje odmah napravili neki štekat. To je to. Mislim predivno je, nama vodičima dati malo više prostora za prolaz kroz Palaču”, komentirao je turistički vodič u Splitu Vedran Matošić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon uklanjanja ostatka bespravne gradnje, posla će se uhvatiti arheolozi pa restauratori. Kako će u konačnici izgledati vrijedan lokalitet ovisit će o tome što nađu skriveno ispod ilegalne gradnje.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo