na teret putnika / Nastavlja se rat strojovođa i njihovih poslodavaca u HŽ putničkom prijevozu

Nakon što im je Županijski sud u Zagrebu zabranio štrajk zakazan za sutra, strojovođe su ipak našli način kako će zaustaviti vlakove

26.5.2015.
19:00
VOYO logo

Sutrašnji štrajk sud im je zabranio, ali strojovođe su se dosjetili kako će u petak ipak zaustaviti putničke i teretne vlakove. Idu u jednosatni štrajk solidarnosti s radnicima Uljanik TESU-a. 

"Normalno da to ne rješava naše probleme, ali želimo upozorit da su problemi ne samo strojovođa u Hrvatskoj, nego velikog broja radnika", izjavio je Nenad Mrgan, predsjednik Sindikata strojovođa Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njihovi problemi tako će se između 14 i 15 sati 29. svibnja preliti na putnike. 

Tu novu organizaciju rada Uprava HŽ Putničkog prijevoza još nije donijela, iako se na planu radi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kojim će se prekovremeni sati svesti na najmanju moguću mjeru. No prekovremene u potpunosti nećemo moći izbjeći s obzirom da se radi o prometu u kojem su izvanredni događaji mogući", komentirala je Ivana Čubelić, glasnogovornica HŽ Putničkog prijevoza. 

Iz uprave uz to podsjećaju i da prosječna plaća strojovođa za s dodatkom za prijeđene kilometre iznosi oko 8500 kuna, a primanja im nisu smanjivali. Sindikat se žali na nekoliko stvari. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne radi se samo tu o prekovremenom radu i plaćanju. Poseban problem je nemogućnost korištenja godišnjeg odmora, nedefiniranje stanki, sve ono što je regulirano KU i zakonom o radu gdje poslodavac svojim ponašanjem to krši", izjavio je Mrgan.

Takve argumente Županijski sud nije uvažio, čime su putnici pošteđeni osmosatnog štrajka planiranog za sutra. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Do zaključenja rasprave pred sudom stranke nisu poštovale potrebnu proceduru koja je predviđena zakonom o radu i iz tog razloga je određeno da se sindikatima zabranjuje održavanje štrajka", komentirao je  Krešimir Devčić, glasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu.  

Kolike će poremećaje u prometu izazvati alternativni bunt strojovođa, tek se procjenjuje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo