postoji li ograničenje? / Nastavlja se rasprava oko hitne helikopterske službe: u središtu sporna nosivost

Nastavlja se svađa novog ministra zdravlja Daria Nakića i starog pomoćnika Miljenka Bure oko hitne helikopterske službe. Prvi i dalje tvrdi da helikopteri ne smiju prevoziti pacijente teže od 90 kilograma, a drugi da da to nije istina

3.2.2016.
19:14
VOYO logo

12.000 potpisa za nastavak hitne helikopterske medicinske službe stiglo je u ruke novog ministra zdravlja Daria Nakića.  

"Tražimo način kako u Hrvatskoj organizirati hitnu helikoptersku službu jer 98 kg je u jednom, 90 kg pacijent u drugom helikopteru, tako je navedeno u ugovoru", kaže ministar. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bivši Vargin pomoćnik ga i danas demantira i tvrdi kako u ugovoru to ne piše, već je riječ o tehničkom opisu helikoptera i njegovu opterećenju.

"To nije istina, ograničenje ne postoji u tom smislu i to nije sastavni dio ugovora", kaže Miljenko Bura. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bura se razljutio što ni danas nije bio pozvan na sastanak s udrugama, a Nakiću zamjera što ga još nije pozvao na razgovor.

"Ja i gospodin Bura smo se doista našli kratko zbog niza obveza, 5, 10 minuta smo sjeli i porazgovarali o tome, a ja sam rekao da sam tu ideju pozdravio", kaže Nakić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja samo mogu reći da nismo razgovarali o ovome o čemu smo trebali razgovarati vezano za HEMS", odvratio je Bura. 

Svađa preko medija stišala se na kraju zajedničkog sastanka, gdje je ministar prihvatio Burinu ostavku na mjesto pomoćnika. Nakić se sastao i s ministrom obrane te su imenovane radne skupine koje će raditi na projektu hitne helikopterske službe. No, za udruge, vojni helikopteri nisu rješenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tu se radi isključivo o vožnjama od heliodroma do heliodorma i tu nemamo zlatni sat", kaže Mladen Tureček iz udruge Sigurnost u prometu. 

Unutar kojeg su šanse za preživljavanje pacijenata puno veće. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo