Nasip u Rajevu Selu pao jer su sljunak kopali za autoceste?

Puknuce nasipa u Rajevu Selu izazvalo je katastrofu na podrucju Gunje, Rajeva Sela, Vrbanje. Iseljeno je nekoliko desetaka tisuca stanovnika, poplavljene su tisuce kuca. Iako jos nema sluzbene potvrde

20.5.2014.
7:53
VOYO logo

''Informiran sam da je popustio dio nasipa u Rajevu Selu koji je prije cetiri godine obnavljan. Radovi su izvedeni na dionici od 12 kilometara, a investicija Hrvatskih voda bila je vrijedna desetke milijuna kuna. Trazio sam od ministra i direktora Hrvatskih voda da se utvrdi odgovornost za to'', rekao je u ponedjeljak u Slavonskom Brodu i Gunji premijer Zoran Milanovic.

Katastrofa nezapamcenih razmjera

Puknuce ovog nasipa izazvalo je katastrofu na podrucju Gunje, Rajeva Sela, Vrbanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iseljeno je nekoliko desetaka tisuca stanovnika, poplavljene su tisuce kuca. Iako jos nema sluzbene potvrde, nesluzbeni podaci govore da se upravo na tom nasipu jos prosle godine iskapao sljunak i pijesak za potrebu gradnje prometnica, pise Jutarnji list.

Gradnju 10 kilometara tog nasipa financirale su Hrvatske vode kreditom Svjetske banke. Gradnja nasipa zavrsila je 2011. godine, a u Hrvatskim vodama tada su tvrdili kako ce sa zavrsetkom njegove gradnje u potpunosti biti zavrsen sustav obrane od poplave Save na bosutskom podrucju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nitko to nije ocekivao

No, na prvom velikom testu nasip je popustio. Istragom bi se sada trebalo utvrditi jesu li se pijesak i sljunak iskapali legalno ili ilegalno. Ako je rijec o legalnom iskapanju, netko je izvodacima dao koncesiju za taj posao i sve potrebne dozvole. U tom slucaju nevjerojatno je da je dozvola za eksploataciju dana na lokaciji na kojoj je sagraden nasip koji je cijelo podrucje trebao stititi od poplava, a tim iskapanjima je oslabljen.

Pucanje nasipa prije tri dana potpuno je iznenadilo pripadnike vojske, HGSS-a, vatrogasce i mjestane koji su podrucje branili od poplava. Jednostavno nitko nije ocekivao da bi taj nasip mogao popustiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo