NAŠI IH ODBILI: / Ministarstvo unutarnjih poslova Srbije kaže da je hrvatskom ministarstvu htjelo uručiti prosvjednu notu

Image

'Delegacija Ministarstva obrane i Vojske Srbije bila je najavljena nadležnim organima Hrvatske'

10.9.2019.
10:09
VOYO logo

Povodom priopćenja Ministarstva vanjskih i europskih poslova Hrvatske je Ministarstvo vanjskih poslova Srbije navelo da je njihova ambasadorica u Zagrebu imala zakazan sastanak na inicijativu srbijanskog ministarstva kako bi predala prosvjednu notu, javlja N1. Iz Beograda su priopćili da su predstavnici hrvatskog ministarstva odbili primiti notu Srbije uz želju da uruče svoju, što je ambasadorica Srbije odbila primiti.

"Ministarstvo vanjskih poslova Srbije smatra da postupak Ministarstva unutarnjih poslova Hrvatske o zabrani ulaska i boravka delegacije Ministarstva obrane i Vojske Srbije, a kome je prethodio pretres stvari članova delegacije, i koji je obrazložen nedostatkom odgovarajuće dokumentacije kojom bi se opravdala svrha i uvjeti boravka, najblaže rečeno, nije utemeljen. Delegacija Ministarstva obrane i Vojske Srbije bila je najavljena nadležnim organima Hrvatske", stoji u srbijanskoj noti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SRPSKA VOJSKA POKUŠALA UĆI U HRVATSKU; /

Veleposlanica Srbije odbila primiti prosvjed Ministarstva vanjskih poslova

Image
SRPSKA VOJSKA POKUŠALA UĆI U HRVATSKU; /

Veleposlanica Srbije odbila primiti prosvjed Ministarstva vanjskih poslova

'Nije bilo neprimjerenih postupaka sa srpske strane'

U srbijanskoj noti dodaje se još da je Ministarstvo vanjskih poslova Srbije naglašava da je ovakva odluka "u suprotnosti s osnovnim načelima moderne Europe, koja predviđa slobodu kretanja ljudi, pravo na očuvanje vjerske i nacionalne baštine, kao i odavanja poštovanja nevino stradalim pripadnicima jednog naroda".

Image
Image

19.02.2018., Zagreb - Zgrada Ministarstva vanjskih poslova. Photo: Slavko Midzor/PIXSELL

"Ministarstvo vanjskih poslova Srbije još jednom ukazuje da 'neprimjerenih postupaka' niti reakcija od strane 'srpskog političkog vodstva' nije bilo. Podsjećamo da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nije želio komentirati komentare hrvatskog vrha koji su uslijedili nakon postupka hrvatskih organa", stoji u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković govori da dolazak vojske nije bio najavljen

U priopćenju srbijanskog Ministarstva vanjskih poslova navodi se da "Srbija ostaje posvećena unaprjeđenju stabilnosti regije i dobrosusjedskim odnosima i smatra da se oni mogu postići suštinskim razgovorima, a ne putem medija". Podsjetimo, hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova kazalo je u ponedjeljak da je veleposlanica Srbije pozvala u hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova kako bi se Srbiji izrazio prosvjed zbog pokušaja pripadnika Vojske Srbije da 7. rujna uđu u Hrvatsku. Pokušaj ulaska sprske vojske u Hrvatsku komentirao je i premijer Andrej Plenković. On je rekao da bi "bilo normalno da su srbijanske vlasti najavile ovaj dolazak".

"Ovih Vulinovih 11 koji su tjeli doći u Hrvatsku očito su zaboravili propise i međunarodno pravo. Sve ostalo je klasična vjezba politikanstva i dizanja tenzija između Hrvatske i Srbije. Očekujemo da država Srbija s respektom tretira RH i Hrvate u Srbiji", kazao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo