crocube / Naša crveno-bijela kockica: Hrvatska bi napokon u svemiru mogla imati svoj satelit

Kocka veličine 10 centimetara i teška oko kilogram trebala bi odletjeti u svemir. Aluminijsko kućište ispunjeno čipovima i kamerama s visine od 550 svemirskih kilometara slat će signal na Zemlju

11.11.2022.
20:53
VOYO logo

Hrvatska je jedina zemlja Europske unije koja u orbiti nema svoj satelit. No to bi se trebalo promijeniti zbog jedne skupine entuzijasta. Ekipa volontera 130 tisuća eura prikuplja crowdfunding kampanjom na crocube.hr, imena svih donatora odletjet će u svemir. Kocka bi sljedeće godine trebala biti lansirana u svemir s rakete Elona Muska.

Kocka veličine 10 centimetara i teška oko kilogram trebala bi odletjeti u svemir. Aluminijsko kućište ispunjeno čipovima i kamerama s visine od 550 svemirskih kilometara slat će signal na Zemlju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Lansirat ćemo iz Amerike na raketi Falcon 9 Elona Muska. To je čuveni Space X. No zakupljuje se najmanje 200 kila na raketi. Time što je naš satelit jako malecki, ima samo jednu kilu, mi kupujemo lansiranje preko posrednika'', rekla je Daniela Jović, kapetanica svemirske misije.

Drugim riječima, CroCube će letjeti na raketi u jednoj takoreći kutiji zajedno s još mnogo drugih manjih kutija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Kad se odvoji od rakete putuje na svoje krajnje odredište, tamo se otvara ima svoja vratašca istiska van sve satelite koji su unutra'', kazala je Jović.

Tada se otvaraju antene, a "kockica" bilježi podatke poput temperature ili fotografija Zemlje. Iznad Lijepe naše trebala bi preletjeti svakoga dana tri puta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Kamere koje će se nalaziti na našem satelitu, bit će montirane na različitim stranama kockice'', izjavio je Romano Marić, mehanički inženjer svemirske misije.

Image
svemirski projekt /

Hrvatska će zajedno s drugim zemljama jugoistočne Europe uskoro lansirati svoj prvi satelit

Image
svemirski projekt /

Hrvatska će zajedno s drugim zemljama jugoistočne Europe uskoro lansirati svoj prvi satelit

''Na krovu ove zgrade će biti jedna od zemaljskih stanica koje ćemo moći koristiti za preuzimanje podataka'', rekao je Filip Kisić, razvojni inženjer svemirske misije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I sve će se vidjeti na ovim ekranima. Satelitu se radiovezom mogu slati naredbe, a on će se javljati povratno.

''A obično to izgleda tako: evo sad ću stisnuti ključ od auta da malo simuliram Morseov kod. Recimo kod prolaza satelita ćemo vidjeti takve nekakve crtice'', izjavio je Vedran Slukić, razvojni inženjer svemirske misije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Maketa ima obris prave kocke koja će zapravo biti lansirana. Mora se uzimati rukavicama jer je izrađena od posebnih skupih materijala.

''Najprije se satelit slaže u toj super čistoj sobi. U uvjetima gdje nema vlage i prašine. Kad je posložen se testira na ubrzanje. Pa se zagrijava i rashlađuje na velike temperature, od - 50 do + 50 stupnjeva'', rekla je Jović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A za sve je potreban - novac. Ekipa volontera 130 tisuća eura prikuplja crowdfundingom. Lansiranje je rezervirano krajem 2023. godine.

''Ja sam oduševljen što su ovi mladi ljudi prionuli tom poslu. Jer smo mi jedina zemlja u EU koja nema svoj satelit. Susjedi Slovenci imaju već nekoliko satelita. Zato je važno da se naša poduzeća što prije uključe kako bi radili u međunarodnim okvirima na toj svemirskoj tehnologiji. Da na neki način Hrvatska uzme dio svemirskog kolača. Danas vam je ta tehnologija vrijedna nekoliko stotina milijardi dolara'', kazao je astronom Ante Radonić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska "kockica", koja će biti obojena crveno i bijelo, u orbiti bi se trebala zadržati godinu do dvije. Nakon čega bi izgorjela u atmosferi, no iza sebe ostavila neizbrisiv trag.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo