pauza do proljeća / Naš snimatelj 'ulovio' sjajan kadar iz Kutereva na kojem medvjedica započinje svoj zimski san

Dok se svjetla pale - u Kuterevu se svjetla gase. Vodimo vas do obitelji koja će Božić sigurno prespavati. A nema sumnje - prava zima stiže. Pred kamerama RTL-a u zimski san usnula je medvjedica Mirna ZU

2.12.2016.
18:59
VOYO logo

Rijetko viđenu snimku utonuća u zimski san, kakvu sanjaju BBC i National Geographic, snimio je u Kuterevu naš snimatelj Saša Korman. Medvjedica Mirna Zu, prva od devet medvjeda iz utočišta, zaspala do proljeća. 

I njezini krzneni prijatelji već su tromi. Zvono koje ih inače razbuđuje sada kao da ne čuju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oko Svete Kate prestajemo ih hraniti, odnosno, postupno smanjivamo doze hrane i onda na kraju oni odlaze u mir. Ja sam ovdje rođen i ono prvo što sam čuo kada sam učio riječi koje se nisu ticale kuće i obitelji bilo je medvjed. Ovdje je medvjed takoreć ne samo naša svojina nego i sudbina", kaže voditelj utočišta Kurerevo Ivan Crnković Pavenka. 

Glorija se o medvjedima brine sedam godina. Hrani ih, dolaze joj poput psića. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Meni je jako lijepo što ti znaš svakog poimence i po licu ih preoznaješ, po njuškici.
Pa nije to tako teško. Tu svaki da ostane barem tjedan, dva, naučio bi koji je koji medvjed. Njegovu priču, bila ona sretna ili nesretna", kaže volonterka utočišta Gloria Podnar. 

Uskoro će svi usnuti, a na Cvjetnicu se probuditi. Božić će prespavati, no imaju želja za pod bor. Brloge treba proširiti, jer utočištu nedostaje zemlje, a divljim životinjama - kad se probude - najdraža je prostrana livada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo