MILANOVIĆ I PARTNERI: / 'Kurikularnu reformu ćemo nastaviti, a Jokiću ponuditi da se vrati... Hrvatska nije slučajna država!'

Image
Foto: screenshot / N1

Nove boje znanja naziv je obrazovnog programa Narodne koalicije koju je u Rijeci predstavio SDP-ov strateg za obrazovanje Neven Budak u društvu Zorana Milanovića i Vesne Pusić.

9.8.2016.
13:02
screenshot / N1
VOYO logo

Budak je, kako prenosi N1, podsjetio da je strategija obrazovanja bila prihvaćena u Saboru još u listopadu 2014. i to gotovo konsenzusom jer su sve stranke bile za izuzev zastupnika HDZ-a koji su bili suzdržani, ali isključivo stoga što su smatrali da za provedbu nisu osigurana sredstva.

Image
NEVEN BUDAK OTKRIO: /

'Obrazovna strategija SDP-a je nastavak Kurikularne reforme'

Image
NEVEN BUDAK OTKRIO: /

'Obrazovna strategija SDP-a je nastavak Kurikularne reforme'

Svima omogućiti jednake šanse za obrazovanje

"Danas znamo da su sredstva bila osigurana i da suzdržanost HDZ-a nije bila zbog toga. Naša zadaća je nastaviti sa strategijom gdje se stalo, nastaviti s provedbom predviđenih stvari. Cilj je osigurati jednak okvalitetno znanje svima s obzirom na interese i sposobnosti pojedinca. S jedne strane moramo ulagati u obrazovanje kako bismo podigli kvalitetu, a moramo osigurati i socijalnu komponentu i svima koji potječu iz siromašnih obitelji omogućiti da imaju jednake šanse u obrazovnom sustavu. Zbog toga treba provesti niz mjera. Treba ne samo održati sustav stipendiranja, nego ga i unaprijediti, povećati broj stipendija, ali i dići vrijednost pojedinih stipendija", kazao je Budak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglasio je da započetu kurikularnu reformu treba nastaviti gdje je stala s odlaskom Borisa Jokića, a njemu i njegovom timu ponuditi nastavak rada ako za to budu voljni.

Budak je još dodao da narodna koalicija namjerava do 2020. podići ulaganja u obrazovanje i znanost sa sadašnjih 0,75 posto BDP-a na dva posto, a ukupna izdvajanja podići za šest posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: PIXSELL, Žarko Bašić

"Nekim strankama odgovara da su građani neobrazovani"

Počasna predsjednica HNS-a Vesna Pusić smatra da je obrazovanje prvorazredno političko pitanje kroz koje s ene određuje samo tko smo, nego i kakvo društvo želimo biti.

"Ima sigurno stranaka i političkih projekata koje smatraju da će bolje uspjeti, ako su građani slabije obrazovani - da što manje razumiju koje im se opcije nude, što lakše vjeruju demagozima i ispraznim obećanjima, što manje propituju i traže odgovornost onih koji su privremeno dobili zadaću voditi zajedničke poslove. Ali za sve nas kao društvo, kao ljude u ovoj zemlji to je loše", rekla je Pusić koja je šefa SDP-a i čelnika Narodne koalicije Zorana Milanovića najavila kao "premijera koji je uzeo malu pauzu, ali se sada mora vratiti na posao".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milanović zahvalio Bandiću na 'besplatnoj kampanji'

Milanović se, pak, najprije zahvalio Milanu Bandiću na njegovim jumbo-plakatima (# Premijer) jer mu, kaže, radi besplatnu kampanju. Što se tiče obrazovanja i znanosti, Milanović kaže da su to "jedini putevi Hrvatske ka društvu najsigurnijih i najbogatijih država".

"Hrvatska ima infrastrukturu kakvu imaju najrazvijenije zemlje. Možemo graditi još autocesta, zračnih luka... Ali tu je kraj. Količina kapitala koju možemo uložiti je pri kraju, ostalo su samo ljudi. Teškog kapitala će nam trebati sve manje, jer smo sve već izgradili", kazao je Milanović dodavši da mu nije jasno zašto je Vlada HDZ-a i Mosta zaustavila kurikularnu reformu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osvrnuo se i na skora javna sučeljavanja s predsjednikom HDZ-aAndrejom Plenkovićem.

"Veselim se debatama i razgovorima koji slijede. Dobro je da zadnjih mjesec i pol dana, barem iz usta lidera, nema retrogradnih teških riječi, kojih je bilo prije. Ispadi s kojima se posljednjih dana suoćavamo su duh ispušten iz boce koji će trebati konačno uskladištiti i staviti. Nakon 25 godina smo konačno spremni za to. Naši ciljevi su jasni. Hrvatska nije slučajna država zato jer je četiri godine vođena s ciljem i rezultati se vide. ne može ih se obezvrijediti i srušiti u pola godine ili godinu dana", zaključio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo