PO IZBORU LISTA TIME /

Napravio je auto koji ne treba vozača, u podcastu puši joint: Direkt donosi sve o Elonu Musku, najkontroverznijoj osobi godine

2021. SAD je dobio najstarijeg predsjednika u povijesti, Afganistan je pao u ruke Talibana, nastavila se korona kriza, a Elon Musk je osoba godina

17.12.2021.
22:20
VOYO logo

Ne posjeduje kuću, sam si je napravio auto, koji ne treba benzin niti vozača. U orbitu baca satelite i sanja o Marsu. Klaun, genij bez mjere, vizionar, industrijalac, showman. Odrastao u teškim okolnostima, rođen s jako posebnim mozgom. Tako je magazin Time objasnio zašto je osobom godine proglasio Elona Muska. Najbogatiji čovjek na svijetu, koji u podcastu puši joint, dao je glas sam sebi u South Parku i tvitovima ruši cijene vlastitih dionica.

Za mnoge je revolucionar koji na razne načine mijenja Zemlju dok nam traži mjesto na Marsu. Ali ne za sve. Činjenica da je proglašen osobom godine izazvala je veliku kontroverzu jer ne plaća porez, jer je surovi kapitalist koji se protivi sindikatima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlasnik je Tesle, osnivač SpaceX-a, ali i startupa za čipiranje mozga Neuralink te građevinske tvrtke Boring Company. Ali Elon Musk je sve samo ne dosadan.

"Znam da ponekad govorim i objavljujem neobične stvari. Svima koje sam uvrijedio želim reći... Promijenio sam električna vozila i šaljem ljude na Mars u raketi. Jeste li zaista mislili da sam normalan, opušten lik?", rekao je Musk.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je čovjek koji misli da su video igre stvarne i da je rješenje problema čovječanstva preseljenje na Mars. Za prvi april šalio se s bankrotom vlastite firme, pa su dionice Tesle pale. Ali on gubitak milijuna dolara ne shvaća previše ozbiljno, kao ni ime vlastitog djeteta.

Image
Težak je 300 milijardi dolara /

RTL Direkt odgovorio Musku kako bi to 2 posto njegovog bogatstva pomoglo riješiti problem gladi u svijetu

Image
Težak je 300 milijardi dolara /

RTL Direkt odgovorio Musku kako bi to 2 posto njegovog bogatstva pomoglo riješiti problem gladi u svijetu

Na pitanje novinara: "Kako je X Æ A-12?", odgovara: "Tko? Mislite moj klinac? Zvuči kao lozinka", našalio se i sam.

Mnogi kritičari smatraju da je Time pogriješio. Ne samo da je Musk protiv sindikata, i umanjuje opasnost od korone - nego osoba godine ne plaća ni porez.

"Mene ta činjenica da se gradi poslovno carstvo na osnovu toga da vas država financira podsjeća na ono što Amerikance najviše plaši, a to je socijalizam", komentirao je Tomislav Klauški.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Elon Musk ima svoje viđenje poreznog sustava, on nije protiv plaćanja poreza. Jednostavno je pitanje koliko je država efikasna u korištenju tih novaca koje uzme onima koji zarade i koji su dokazali da ih znaju dobro upotrijebiti", smatra Saša Cvetojević.

Time kaže da je rijetko tko imao veći utjecaj na život na zemlji i izvan nje. I doista. Letjelica SpaceX-a lansirala je u orbitu prvu civilnu posadu i tako ispisala prvu stranicu nove priče - svemirskog turizma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tvrtka SpaceX je umjesto donedavno državnih agencija ili država preuzela primat u putovanjima u svemir i lansiranju svemirskih satelita, primjerice Starling koji već funkcionira, gdje već u Hrvatskoj možete dobiti internet preko satelita na mjestima gdje to do sada nije bilo moguće", rekao je Cvetojević.

Ali put mu nije bio jednostavan. Musk ima Aspergerov sindrom, kao dijete bio je žrtva vršnjačkog i obiteljskog nasilja. Danas kao da je filmska zvijezda. Bizarnim tvitovima zabavlja 66 milijuna pratitelja.

"On sigurno ima vjernu sljedbu pratitelja, on se proglašava spasiteljem s obzirom na to da je pokrenuo masovnu proizvodnju električnih automobila, on osvaja svemir i po tome meni više on liči na nekog zlikovca iz Jamesa Bonda nego na osobu koja bi mogla spašavati svijet", rekao je Klauški.

Zlikovac koji se dijelu Hrvata jednom zamjerio rekavši da je Tesla rođen u Hrvatskoj, ali da su mu roditelji Srbi. Ali krvna zrnca ne zanimaju poduzetnika Sašu Cvetojevića koji i sam vozi Teslu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Elon Musk je osoba, ne samo godine nego i puno više od toga. U najmanju ruku desetljeća, a oni koji to ne vjeruju, uskoro će biti potpuno uvjereni. Zašto? Njegovi projekti koje je nekada, prije možda desetak godina zamislio i započeo već sada su iznimno uspješni", smatra Cvetojević.

S UN-om se preko Twittera prepire može li 2% njegovog bogatstva spasiti svijet, u vječnoj je zavadi s Jeffom Bezosom, bori se za klimu na Zemlji ali želi život na Marsu. I, recite što hoćete, ali sigurno nije najgora osoba godine. Jer, to su bili i Staljin i Hitler.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo