sutra dan d za poljoprivredu /

Ministar Tolušić kreće rješavati nered u poljoprivredi! OPG-ovima prvenstvo u zakupu zemljišta - odluke ipak lokalno!

Rat za zemlju u Hrvatskoj se ne bi trebao više gledati. Barem tako tvrdi ministar poljoprivrede

3.1.2018.
19:00
VOYO logo

Sutra je Dan D za hrvatsku poljoprivredu! 18 puta od neovisnosti mijenjao se Zakon o poljoprivrednom zemljištu, a sada bi ovaj koji predlaže ministar Tomislav Tolušić trebao stati na kraj kaosu koji se valja posljednjih godina. Uvjeravaju nas da je odzvonilo manipulacijama stotinama hektara državne zemlje - uvodi se pojačan nadzor, ali i lista onih koji imaju prednost za zakup. 

Rat za zemlju u Hrvatskoj se ne bi trebao više gledati. Barem tako tvrdi ministar poljoprivrede koji sutra na Vladi predstavlja novi zakon o poljoprivrednom zemljištu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zakon koji će sigurno poboljšati status obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, i zapravo prvi zakon u povijesti države Hrvatske koji izričitu prednost pri dodjeli poljoprivrednog zemljišta daje opegeovcima, malim i mirko poduzećima. Nema velikih u ovoj priči", kazao je Tomislav Tolušić, ministar poljoprivrede.

Svaka vlada mijenja taj zakon. Ova promjena, kažu najnoviji predlagatelji, značit će "spas za hrvatsku poljoprivredu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Potičemo ostanak na selu, dajemo prednost  domicilnom stanovništvu, našim stočarima, našim mladima, ali i svim ostalim poljoprivrednicima", kazao je ministar poljoprivrede.

Zemlju će ponovno dodjeljivati općine i gradovi, kojima je to oduzeto zbog summnje u pogodovanje. Pa je država raspolagala zemljištem, i činila to sporo, ali opet nepravedno. Udruga koja okuplja opegeovce, inzistira sada da zemlja ide  u prodaju OPG-ovima. 

"Samo s kupnjom tog poljoprivrednog zemljišta obiteljsko poljoprivrednog godpodassrtvo se može razvijati. Može biti sigurno da je ta zemlja njegovo vlasništvo, da može ostvarivati kredite i da može svoje poljoprivredno gospodarstvo po potrebi proširivati", kazao je Antun Laslo, predsjednik Udruge poljoprivrednih gospodarstava Život.

Prednost u dobivanju zemlje imaju stočari.  Ograničenje je na 50 hektara, osim u Slavoniji gdje se može dobiti najviše deset. Nekadašnji predsjednik Poljoprivredne komore, kaže da je zabrinut.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U zakonima koliko godi ih je do sada napisano, prednost je imao dosadašnji posjednik koji je u mirnom posjedu, koji je platio sve svoje obaveze. Ovaj zakon to kaže drukčije da će prednost imati stočar koji se minimalno tri godine bavi proizvodnjom, nema dovoljno zemlje u odnosu na broj uvjetnih grla i to jedno grlo po hektaru", kazao je Matija Brlošić, bivši predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore.

Pa bi to značilo da onaj koji je obrađivao 100 hektara za 50 grla, može dobiti i umanjenje površine. No još je više zabrinut što je, kaže, OPG izgubio prednost – izjednačen je s obrtom i malim poduzećem. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bojimo se da će veći sustavi koji jesu,da će jednostavno podijeliti svoje cveće firme na ta manja gospodarstva – prebaciti stoku na njih i za tri godine, taman kad se natječaji budu raspisivali – postoji opasnost da ljudi koji su u mirnom posjedu, koji su 15 godina obrađivali tu zemlju da izgube tu zemlju i da ode upravo tim mikro i malim poduzećima", kazao je Brlošić. 

Namjera ministartstva da se ojača stočarski sektor je dobra,ali pitaju se ratari što je s kulturama koje oni uzgajaju – treba li hrvatskoj ulje,šećer i brašno. Zakon je još u nacrtu i sve loše i sporne stavke, još se daju popraviti u saborskom čitanju. Da se ne bi u budućnosti  gledali strašni prizori kakvima se svejdočilo zbog natječaja i raspodjele državne zemlje. 

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo