Napokon ispravljene neke nepravde: Promijenjen Ovršni zakon

Sabor je danas donio izmjene Ovršnog zakona, po kojima se od ovrhe izuzima minimalni iznos stalnih honorara.

15.7.2014.
12:11
VOYO logo

Od ovrha su izuzeti i ljudi koje je zadesila katastrofa, naknade za posljedice katastrofa, darovi za djecu te putni troškovi.

Vlada je prihvatila amandmane Hrvatskih laburista na temelju kojih će se od ovrha izuzeti i naknade za prijevoz, potpore za novorođenčad, naknade za invalidnost te naknade za slučaj smrti, sve do visine neoporezivog iznosa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovrha će se ubuduće moći provesti samo ako je ovršenik upozoren, ovrhe na nekretninama provodit će se online javnom dražbom, a oni čija je nekretnina ovršena moći će ostati tamo živjeti do godinu dana, uz plaćanje stanarine.

Kraj neplaćanju alimentacije?

Hrvatski sabor donio je danas Zakon o privremenom uzdržavanju koji bi trebao stati na kraj neplaćanju alimentacije za djecu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novi zakonom, uz ostalo, prepolovit će vrijeme u kojem dijete može čekati alimentaciju, na najdulje tri mjeseca.

Nakon toga se privremenim uzdržavanjem uključuje država, a naposljetku će se neodgovornim roditeljima, dužnicima za alimentaciju, slati ovrha na iznos duga, uvećanog za kamate.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izmjene niza zakona

Sabor je izmijenio Zakon o šumama i tako omogućio da se šume i šumska zemljišta koja se prostornim planom proglase građevinskim područjem izdvoje iz šumskogospodarskoga područja.

Izmjenama je omogućena gradnja golf igrališta i kampova koji su prostornim planom predviđeni na šumi i šumskom zemljištu, s tim da se te površine ne uključuju u građevinsko područje, nego ostaju u šumskogospodarskom području RH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izmijenjen je i Zakon o pravima hrvatskih branitelja pa upravitelji braniteljskih zadruga ubuduće neće morati imati obvezno mirovinsko osiguranje, ako volonterski rade u zadrugama čija godišnja dobit ne prelazi 150.000 kuna.

Sabor je usvojio i Zakon o faktoringu te izmijenio Zakon o osiguranju. Izmijenjen je i Zakon o policijskim poslovima i ovlastima, a na temelju tih izmjena osnovat će se Vijeće za građanski nadzor nad primjenom policijskih ovlasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izmijenjen je i Zakon o sigurnosti prometa na cestama pa, uz vozače motornih vozila, mobitel u vožnji ubuduće neće smjeti upotrebljavati ni biciklisti ni vozači tramvaja.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo