nesretni rečani / Naplaćuje ime uz križ i vrijeđa: Župnik sklon ispadima tvrdi da mu se kolege dive što je i dalje tamo

Image
Foto: Reka Župa Presvetog Trojstva

Većina mještana Reke o svome župniku nema najbolje mišljenje, ali malotko o tome govori naglas

7.4.2019.
17:06
Reka Župa Presvetog Trojstva
VOYO logo

U Reci, prigradskom naselju Koprivnice, žive Mira Relić Wolfensohn i njezin sin David Pokos. Ona je Židovka, a njezin pokojni suprug bio je katolik. Stariji sin živi u Beču i oženio je muslimanku, a njezin mlađi sin David nedavno je uzbunio duhove u mjestu.

"Moj mlađi sin je odgojen da vjeruje da postoji ljubav, da ljudi u svojoj naravi nisu zli, i da se sve što se događa, događa s razlogom. I da bude, kako da se izrazim, bogobojazan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tradicionalno slavimo Božić, Hanuku i Bajram, sve poštujemo jer bi to tako trebalo biti. A ako je to tako, onda ne znam otkud nekome pravo da mog sina naziva problematičnim, da ga naziva ateistom, osobom koja širi negativnu energiju, a mene onako pogrdno – židovkom", kazala je za Jutarnji list Davidova majka.

Tko ima više novca, bliži je bogu?

Upravo na takav način ih je javno prozvao tamošnji župnik Mario Križanac. Podsjetimo, on je naumio u dvorištu župne crkve napraviti Križni put pa je pozvao župljane da doniraju novac za postaje. U poštanske sandučiće poslao im je obavijesti o tome s tarifama. Svim obiteljima je preoporučio da prema mogućnosti daruju 100 kuna, a od onih koji žele da im ime bude navedeno uz postaju križnog puta zatražio je 1000 kuna. Ako pak žele da im ime stoji uz glavni križ, cijena je 3000 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Taj su župni listić dobili i Mira i David. Mladić je listić fotografirao te objavio na društvenim mkrežama uz komentar da je čitava priča licemjerna jer se manipulira ljudima i otuđuje ih od vjere.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Većina mještana Reke, piše Jutarnji list, o svome župniku nema najbolje mišljenje, ali malotko o tome govori naglas. Neki tvrde da je to stoga što se bliži vrijeme prve pričesti i krizme pa se mnogi ne žele zamjeriti velečasnome. I dok na sva usta hvale svoga bivšeg župnika Josipa Vidovića, koji je sada na službi u Jalžabetu, govoreći da je bio "duša od čovjeka", na pitanja o sadašnjem župniku uglavnom sliježu ramenima.

"Ima dobre propovijedi", kažu dodajući da načelno nije loš čovjek, ali da "ponekad nema takta s ljudima".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što je to nego ogovaranje, želja da nekoga javno poniziš"

"Sve o malom Davidu je on negdje čuo, načuo, a da nije provjerio. I sada to javno iznosi. Što je to nego ogovaranje, želja da nekoga javno poniziš. Ali će nama s oltara vrlo cinični i onako svisoka docirati kako vidimo trn u oku brata svoga, a ne vidimo brvno u oku svome", kazali su neki Rečani za Jutarnji list.

Jedna od članica crkvnog zbora koji je župnik zimus raspustio, Marija Lončarić, kaže da nakon tog događaja više ne ide na nedjeljnu misu u župu, kao što je činila proteklih 40 godina, već sada odlazi u Koprivnicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"On nas je raspustio bez razloga. Govorio je da tračamo, da smo zmije otrovnice. A 40 godina smo radile za župu, pekle kolače, ukrašavale crkvu za blagdane, pripremale sve. I onda odjednom više nismo bile dobre. Ni ja ni moja Ljubica ni Zlatica, ni ostale. Ja sam mu oprostila, ali kod njega na misu više nemam snage ići", kazala je.

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo