HRVATSKA VOJSKA SE POVLAČI IZ IRAKA: / Odluka donesena nakon što su Amerikanci ubili iranskog generela

Image
Foto: Sgt. Kyle Tabot/AFP/Profimedia

Misija u Iraku nije sasvim prekinuta, već je suspendirana pa je moguć povratak vojnika kada se situacija smiri nakon eskalacije izazvane ubojstvom iranskog generala Kasima Sulejmanija

7.1.2020.
9:32
Sgt. Kyle Tabot/AFP/Profimedia
VOYO logo

Četrnaestorica hrvatskih vojnika, koji se nalaze u Iraku u sklopu misije NATO-a, počeli su se povlačiti iz Bagdada nakon dramatičnog slijeda događaja pokrenutog američkim ubojstvom iranskog generala Kasima Sulejmanija, piše Večernji list. Hrvatski vojnici privremeno se povlače iz Iraka temeljem odluke NATO-a donesene tijekom vikenda, o suspenziji NATO-ove misije u Iraku.

U toj misiji Hrvatska je sudjelovala s rotirajućim kontingentom od sedmero vojnika (četvero časnika i troje dočasnika), a budući da je novi kontingent sa sedmoricom vojnika upućen u Irak u subotu, 27. prosinca, plan je bio da stari kontingent napusti Irak ovoga tjedna. No, u međuvremenu se dogodilo ubojstvo iranskog generala i odluka NATO-a o povlačenju pa se u Iraku trenutačno zateklo 14 vojnika. Neslužbeno se doznaje da su Amerikanci zaduženi za strateški prijevoz.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ŠTO JE NA KRAJU ISTINA? /

Procurilo pismo u kojem stoji da se Amerikanci povlače iz Iraka, ali ministar tvrdi suprotno

Image
ŠTO JE NA KRAJU ISTINA? /

Procurilo pismo u kojem stoji da se Amerikanci povlače iz Iraka, ali ministar tvrdi suprotno

Helikopterima iz zelene zone do vojnog aerodroma

S obzirom na nesigurnost prometnica izvan zelene zone u Bagdadu i na putu do zračne luke, prijevoz se obavlja vojnim helikopterima od zelene zone do vojnog aerodroma, odakle preko Kuvajta Hrvati i ostali NATO-ovi saveznici stižu kući, piše Večernji list.

Inače, misija u Iraku nije sasvim prekinuta, već je suspendirana pa je moguć povratak vojnika kada se situacija ondje smiri. Irački parlament u nedjelju je donio rezoluciju o okončanju prisutnosti stranih vojnika u Iraku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Misija NATO-a pod nazivom NMI utemeljena je u listopadu 2018., a riječ je o misiji obuke iračkih snaga sigurnosti u borbi protiv terorizma. Hrvati su u sklopu te misije radili kao savjetnici iračkog ministarstva obrane i glavnog stožera iračkih oružanih snaga, a dio ih je radio na stožernim dužnostima unutar Zapovjedništva NMI-ja ili na poslovima vojne policije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo