OGLAS

'PLENKOVIĆEVA SAMOVOLJA' / Nakon tri godine od napada na Markovom trgu, ograda ostaje: Milanović podupire odluku, GONG mu zamjera

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Za Milanovića Gong kaže da 'pod krinkom omalovažavanja Plenkovića, ponovno drži ljestve HDZ-ovim odlukama i nedemokratskim praksama, poput ograđivanja javnog prostora te podupire slabljenje demokracije i klizanje Hrvatske u policijsku državu'

5.12.2023.
11:11
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Udruga Gong ponovno je zatražila da se ukloni ograde s Markova trga, referirajući se na izjavu premijera Andreja Plenkovića da taj prostor do daljnjeg ostaje zatvoren za javnost dok predsjedniku Zoranu Milanoviću zamjeraju što je "podržao" ograde pred institucijama.

Gong je ocijenio u utorak u priopćenju da se ograde na Markovom trgu nalaze zbog Plenkovićeve samovolje, a za Milanovića su rekli da podržava barikade pred hrvatskim institucijama i klizanje Hrvatske u policijsku državu, umjesto da se suprotstavi Plenkovićevoj odluci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon duže od tri godine od napada pred zgradom Vlade pri čemu je ranjen jedan policajac, Markov trg prošle nedjelje je konačno otvoren za slobodno kretanje građanima i građankama, ali samo jedan dan zbog održavanja mise u obnovljenoj crkvi svetog Marka, kažu u Gongu.

Image
GOTOVO 3 GODINE /

Markov trg više je od 1000 dana zatvoren za javnost. Gong od suda traži ocjenu ustavnosti te odluke

Image
GOTOVO 3 GODINE /

Markov trg više je od 1000 dana zatvoren za javnost. Gong od suda traži ocjenu ustavnosti te odluke

Ističu da je Plenković najavio da Markov trg ostaje zatvoren do daljnjeg zbog navodne ugroze koju je, kažu u Gongu argumentirao “ekstremistima” među prosvjednicima u Slavoniji. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za Milanovića Gong kaže da "pod krinkom omalovažavanja Plenkovića, ponovno drži ljestve HDZ-ovim odlukama i nedemokratskim praksama, poput ograđivanja javnog prostora te podupire slabljenje demokracije i klizanje Hrvatske u policijsku državu".

Gong je pozvao saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, saborske klubove i pučku pravobraniteljicu da im se pridruže u zahtjevima prema Vladi da ukloni ograde te osigura sigurnost dužnosnicima i građanima na Markovom trgu, ali i ustavom zajamčene slobode kretanja i okupljanja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjećaju da su u srpnju zatražili od Ustavnog suda ocjenu ustavnosti ograda na Markovom trgu, čiji ishod još čekaju.

Uz to, su kažu više puta apelirali na Sabor i Vladu da se sigurnost dužnosnika i građana i građanki može osigurati i bez ograđivanja cijelog trga na Gornjem gradu  na način koji će zaista štititi institucije i građane bez ugrožavanja ustavnih prava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napominju da su im MUP i Sigurnosno obavještajna agencija ranije odgovarali da je Trg zatvoren zbog opasnosti od ponavljanja napada, a da je razina opasnosti klasificirana kao povjerljiva te su poručili da javnost ima pravo znati sve činjenice o razini opasnosti.

POGLEDAJTE VIDEO: Vjernici se vraćaju u crkvu sv. Marka, a ograda ostaje. Stručnjak: 'Vjerojatno će se pojačati i policijski nadzor'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Obiteljske tajne
Brak na prvu
Dosje Jarak
Bicemo prvaci sveta
default_cta
Poseta
Love Island: All stars
San snova
Sluga naroda
Zlatni dečko
default_cta
Megadance
Južni vetar
Gabby
Ljubavna zamka
U klinču
default_cta
Savršene majke
Oklada stoljeća
VOYO logo

Telegram

Telegram

Image

Čačić razmontirao Plenkovića koji posvuda vidi radikalnu ljevicu: 'Pa ti si bio debelo u komunističkom gnijezdu'