lakše i brže do novca? /

Nakon stupanja na snagu novog Zakona o regionalnom razvoju: gotovo polovica Hrvatske dobila je status 'potpomognutog područja'

Vlada kaže kako je sa novim načinom izračuna indeksa razvijenosti gradova i općina ispravila nepravdu

15.12.2017.
18:50
VOYO logo

Nakon stupanja na snagu novog Zakona o regionalnom razvoju gotovo polovica Hrvatske dobila je status 'potpomognutog područja'! Vlada kaže kako je sa novim načinom izračuna indeksa razvijenosti gradova i općina ispravila nepravdu te da će veliki broj novih potpomognutih jedinica lokalne samouprave sada lakše i brže dolaziti do novca iz europskih fondova.

U srcu ravnice tik uz granicu s Mađarskom Donji Miholjac živi sporu stvarnost koju  dijeli i s dobrim dijelom ostataka Slavonije. Mladi ljudi odlaze a novog posla skoro pa i nema. Novi indeks razvijenosti Donji Miholjac stavlja u kategoriju gdje je realno i do sada trebao pripadati-u potpomognuto područje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Donji Miholjac je znači ušao u skupinu 4 koja ulazi znači u ta potpomognuta područja. U ovom trenutku ministarstvo nije izdailo kriterije po kojima će neka grupa dobivati ili sredstva ili postotno sudjelovati u financiranju međutim nadam se da će to biti u narednim mjesecima napravljeno", kaže Goran Aladić gradonačelnik grada Donjeg Miholjca.

Status potpomognutog područja Miholjcu i svim ostalim jedinicama istog statusa, pomoći će u dobivanju državnih poticaja te povećati šansu za dobivanje bespovranog novca iz europskih fondova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novi model izračuna skoro polovicu Hrvatske stavlja pod status potpomognut područja gdje je razvijenost ispodprosječna. Do sada su u skupinu spadale 264 lokalne jedinice a sada se priča širi na 304 jedinice. 11 njih će status pak izgubiti.Vlada kaže da se ovako ispravlja nepravda te da će izračun razvoja biti realniji.

"Naravno da je interes Vlade da upravo potpomognutim područjima i projektima s tih područja da malo više bodova kako bi oni bili konkurentniji na natječajima međutim to ne znači da razvijene gradovi i općine ne mogu aplicirati", jasno će ministrica regionalnog razvoja i EU fondova Gabrijela Žalac.

Prema rezultatima novog indeksa u ispod prosječno razvijene sredine spada 12 županija. Nakon ovog poteza bilo bi odlično kada bi Vlada svim područjima pomogla s onim što će najbrže ubrzati razvoj:sa spuštanjem poreza na dohodak i dobit.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo