tajni plan / Nakon što je otkriven plan ruskog naftnog giganta Rosnjefta, otkrivamo zašto Rusi žele INA-u

Naravno ruska energetska prisutnost u ovom dijelu regije je klasičan politički alat širenja geopolitičke dominacije

28.10.2017.
19:10
VOYO logo

Ruski naftni gigant Rosnjeft preko svoga predsjednika uprave Igora Sečina najavljuje da je zainteresiran za preuzimanje udjela od Mađara.

Za Plenkovića Rosnjeft stiže u pravom trenutku. Treba mu rasterećenje zbog intenzivnog fokusa na Agrokoru. Ali i puno bitnije, treba mu realna pomoć u projektu preuzimanje INE koji je očito zapeo. A Rosnjeft nije bilo tko. Štoviše dominantna snaga ruskog državno/privatnog giganta daje dimenziju visoke poslovne ozbiljnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U svakom slučaju dobro je da postoji interes za INA-u ne samo od Rosnjefta nego vjerojatno i brojnih drugih strateških partnera", rekao je Andrej Plenković.

Šef Rosnjefta Igor Sečin otkriva kako razmatra ulazak u vlasničku strukturu INE. Prva neslužbena kombinacija ide u smjeru Vladinog zadržavanja 25 posto INE i prodavanje dijela dionica Rusima. Rosneft bi pak uz to, te nakon  prebijanja određenih starih dugova s MOL-om zagospodario većinskim paketom INE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rosnjeft je po proizvodnji nafte drugi u svijetu iza Gazproma. Proizvode 200 milijuna tona nafte godišnje. Prvi su pak po dokazanim rezervama crnog zlata koje čeka eksploataciju. Kremlj drži 50 posto plus jednu dionicu, a BPP 20 posto. Unutra su Katarci, Švicarci ali i Kinezi. Stručnjaci kažu da je njihov apetit za Hrvatsku logičan.

"Trenutno Rosnjeft ima 13 rafinerija sve su ili u Rusiji ili u bivšim zemljama Sovjetskog saveza. Krenuli su sada i u Njemačkoj i imaju udjela tamo u tri rafinerije ali sigurno je njima interes naći tržište za tu naftu koju imaju, a Europa je bez daljnjega jedno veliko tržište", rekao je Miro Salicki, naftni stručnjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naravno ruska energetska prisutnost u ovom dijelu regije je klasičan politički alat širenja geopolitičke dominacije. Pogotovo u državama koje su članice NATO-saveza poput Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo