OPASNE KEMIKALIJE / Nakon rajčica, zabranjeni pesticidi pronađeni u svježem grejpu iz Turske

Image
Foto: Zarko Basic/PIXSELL

U EU su već pet godina zabranjene aktivne tvari klorpirifos i klorpirifos-metil. No, u mnogim zemljama izvan EU taj iznimno učinkovit insekticid i dalje se legalno koristi. Studije su pokazale da postoji rizik za ljudsko zdravlje, posebno zbog mogućih neurotoksičnih učinaka

24.1.2024.
8:28
Zarko Basic/PIXSELL
VOYO logo

Europski sustav za hranu izvijestio je da su u svježem voću uvezenom iz Turske otkriveni zabranjeni pesticidi u visokim udjelima. Klorpirifos-metil i buprofezin pronađeni su u svježem grejpu iz Turske koji je preko Bugarske trebao biti dopremljen i do Hrvatske. Grejp je zaustavljen na bugarskoj granici gdje je analiziran uzorak pošiljke grejpa. Ustanovilo se kako je u voću prisutno 0,027 mg/kg klorpirifosa, a dopušteno je samo 0,01 mg/kg, a buprofezina je bilo 0,034 mg/kg dok je dopuštena količina također 0,01 mg/kg. Rizik za zdravlje ljudi bio je ozbiljan, kažu u europskoj agenciji za hranu. Kamion s grejpom vraćen je s bugarske granice, pa kontaminirani proizvod nije završio na našem tržištu.

Image
NEMOJTE IH JESTI! /

Alarm inspektorata: 'Naši' kruške iz Kine s pesticidima pojavile se na tržištu. Zbog 'klormekvata' hitno opozvane

Image
NEMOJTE IH JESTI! /

Alarm inspektorata: 'Naši' kruške iz Kine s pesticidima pojavile se na tržištu. Zbog 'klormekvata' hitno opozvane

U EU su već pet godina zabranjene aktivne tvari klorpirifos i klorpirifos-metil. No, u mnogim zemljama izvan EU taj iznimno učinkovit insekticid i dalje se legalno koristi. Studije su pokazale da postoji rizik za ljudsko zdravlje, posebno zbog mogućih neurotoksičnih učinaka. Pesticid se povezuje s poremećajima u razvoju mozga i hormonskoga sustava kod djece, autizmom, zaostajanjem u rastu, smanjenom inteligencijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za buprofezine je potvrđena toksičnost na jetru i bubrege. Pokusima na miševima otkriveno je kako dugotrajna izloženost buprofezinu prekomjerno oštećuje tkiva bubrega i jetre, ali i DNK organizma. Studije su zaključile kako buprofezin može biti vrlo toksičan za tkiva sisavaca. Zbog toga ga je Europska komisija stavila na popis zabranjenih pesticida.

Početkom ove godine u rajčicama iz Turske također je otkriven insekticid buprofezin. U uzorku uzetom iz kamiona na hrvatskoj granici utvrđena je razina od 0,050 mg/kg. Pošiljka je vraćena u Tursku, piše Danica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Stručnjak otkrio jede li koru limuna zbog pesticida te je li više tretirano domaće ili uvozno voće i povrće

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo