SVEČANA CEREMONIJA / Nakon preuzimanja prvog zrakoplova, ministar se hvali: Nitko u ovom dijelu Europe neće imati moćnije zrakoplove od nas

Image
Foto: MORH/ F. Klen

Hrvatska je preuzela prvi od dvanaest ugovorenih višenamjenskih borbenih aviona Rafale na svečanoj ceremoniji u bazi francuskog ratnog zrakoplovstva Mont-de-Marsan

2.10.2023.
21:33
MORH/ F. Klen
VOYO logo

Hrvatska je u ponedjeljak preuzela svoj prvi višenamjenski borbeni avion Rafale na svečanosti u Francuskoj, a ministar obrane Mario Banožić poručio je da nitko u ovom dijelu Europe neće imati moćnije ratno zrakoplovstvo od Hrvatske, priopćio je MORH. 

Hrvatska je preuzela prvi od dvanaest ugovorenih višenamjenskih borbenih aviona Rafale na svečanoj ceremoniji u bazi francuskog ratnog zrakoplovstva Mont-de-Marsan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Želim naglasiti kako će upravo modernizacija Hrvatskog ratnog zrakoplovstva učiniti da u ovom dijelu Europe nitko neće imati snažnije, modernije i moćnije ratno zrakoplovstvo", rekao je Banožić.

POGLEDAJTE VIDEO: Moćan, impresivan i napokon s kvadratićima i šahovnicom: Očekuje se da će hrvatsko nebo čuvati najmanje 30 godina

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar obrane opisao je ovo "generacijskim uspjehom" i zaslugama hrvatske vlade. Zahvalio je francuskim kolegama, a posebno hrvatskim pilotima i tehničarima, navodi se u priopćenju. 

"Iako je ovo velik dan za Republiku Hrvatsku, ovo je velik dan za naše borbene pilote koji su pokazali koliko predane, profesionalne i stručne ljude imamo u redovima Hrvatske vojske. Hvala svakom našem pilotu, hvala svakom zrakoplovnom tehničaru na svemu što su pokazali tijekom obuke u Francuskoj: vi ste jamac sjajne budućnosti Hrvatske vojske i nezamjenjiva ključna snaga naših Oružanih snaga", poručio je Banožić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar Banožić je u nedjelju bio najavio da će prvih šest Rafalea stići u Hrvatsku početkom drugog kvartala 2024., a ostali prema ugovorima.

Strateško pozicioniranje

Zvonimir Frka-Petešić, predstojnik Ureda predsjednika hrvatske vlade i supredsjedatelj Međuresornog povjerenstva nadležnog za nabavu višenamjenskog borbenog aviona, rekao je da mu je drago što se hrvatska vlada "opredijelila za najbolji avion, francuske, odnosno europske tehnologije". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sposobnost projekcije snaga koju dobivamo Rafaleom duboko će promijeniti strateško pozicioniranje Hrvatske na geopolitičkoj i vojnoj karti Europe. To će omogućiti da damo dodatni doprinos jačanju sigurnosti u našem dijelu Europe gdje će zračna nadmoć Rafalea biti bez premca", rekao je Frka-Petešić, dodaje se. 

Image
OBJAVLJEN VIDEO /

Ovo je prvi hrvatski Rafale: Pogledajte kako izgleda zrakoplov koji nam danas stiže iz Francuske

Image
OBJAVLJEN VIDEO /

Ovo je prvi hrvatski Rafale: Pogledajte kako izgleda zrakoplov koji nam danas stiže iz Francuske

S hrvatske strane prisustvovali su još ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i izaslanstvo Oružanih snaga RH na čelu s načelnikom Glavnog stožera OS RH admiralom Robertom Hranjem, a Francusku je predstavljalo izaslanstvo Oružanih snaga i ministarstva obrane Republike Francuske predvođeno inspektorom OS za ratno zrakoplovstvo Luc de Rancourtom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Banožić je dobio maketu VBA Rafale s hrvatskim oznakama, a francuskom generalu Rancourtu ministar je poklonio uokvirenu pilotsku kapu i pilotski znak Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

U Centru za obuku Bordeaux provodit će se daljnja obuka hrvatskih pilota i tehničara, navodi se u priopćenju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo