čeka se novo testiranje / Nakon Premanture, fekalije potjerale plivače i s tri novljanske plaže. Za sve je kriva kiša?

Image
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL /Ilustracija

Po dojavi Nastavnog zavoda odmah su reagirali i odradili čišćenje mora, kažu nadležni pa dodaju kako je posljednje testiranje kakvoće mora bilo zadovoljavajuće

13.6.2023.
8:49
Goran Kovacic/PIXSELL /Ilustracija
VOYO logo

Zabranjeno je kupanje na tri novljanske plaže, javlja Novi list. Naime, početkom lipnja rezultati testiranja na Zagori kupalište – zapad, Zagori kupalište – istok i Bribirska obala pokazali su se nezadovoljavajući.

Darija Vukić Lušić, voditeljica Odsjeka za sanitarnu mikrobiologiju i biologiju okoliša pri Županijskom zavodu kaže da je razlog onečišćenja ispuštanje fekalnih otpadnih voda u more, do čega je došlo uslijed disfunkcije kanalizacijskog sustava. No, detalje otkriva član Uprave VIO-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ŠĆUZA /

More u zaštićenoj laguni kod Premanture i dalje zagađeno fekalijama. Nema kupanja!

Image
ŠĆUZA /

More u zaštićenoj laguni kod Premanture i dalje zagađeno fekalijama. Nema kupanja!

Igor Uremović kaže da je zbog jakih prošlotjednih pljuskova u kratkom vremenskom intervalu došlo do nanošenja šljunka i drugog materijala u odvod, što je posljedično dovelo do začepljenja kolektora i cijevi, a nakon čega je proradio havarijski ispust, odnosno ispuštene su fekalne otpadne vode u more iza novljanskog lukobrana.

"Po dojavi Nastavnog zavoda odmah smo reagirali i odradili čišćenje mora. Nakon toga smo ustanovili da je uzrok problema začepljenje jednog kraka cijevi, odnosno zatrpavanje kolektora raznim materijalom uslijed jakih oborina. Sanirali smo problem, što uostalom pokazuju i rezultati ispitivanja kakvoće more od prošlog petka, a prema kojima je more ponovo izvrsne kvalitete. Nadamo se da će se ponovljeni nalazi opet pokazati izvrsnima, nakon čega bi došlo do skidanja znakova zabrane kupanja i normalizacije situacije", kazao je Uremović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potvrđena je informacija da su uzorci od prošlog petka izvrsne kakvoće za sve tri plaže, no ostaje vidjeti hoće li takvi ostati i nakon ponovljenog ispitivanja.

Podsjetimo, ranije smo javljali kako je more u zaštićenoj laguni Šćuzi kod Premanture na jugu Istre i zagađeno fekalijama pa je na snazi odluka Županijske inspekcije za zaštitu okoliša i o zabrani kupanja na tom području. Riječ je o pličini između Pomera i Premature, a izvor zagađenja još uvijek nije poznat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo