SMJENA U HNB-u / Nakon otkrića RTL-ove Potrage HNB smijenio direktora: Posudio je novac od čovjeka kojeg su trebali nadzirati

O nedozvoljenom aranžmanu Varjačić očito godinama nije obavijestio svog poslodavca, Hrvatsku narodnu banku

15.7.2020.
9:52
VOYO logo

Reporterka Marijana Čikić prije tri tjedna u Potrazi se bavila propašću štedno kreditne unije BRA-MA koja je stotine građana ostavila bez golemih ušteđevina te činjenicom da dvije i pol godine otkako je podnesena kaznena prijava protiv čelnih ljudi unije zbog sumnji u brojne malverzacija – nema optužnice.

Otkrila je tada i nevjerojatan detalj. Naime direktor Ureda za koordinaciju poslova bonitetne supervizije, nadzora i upravljanja rizicima Hrvatske narodne banke – Mario Varjačić, čiji je odjel trebao nadzirati sumnjivo poslovanje BRA-MA-e od predsjednika Nadzornog odbora te štedno kreditne unije Miroslava Madunića posudio je novac. Sam Madunić potvrdio je da je riječ o 10 tisuća eura koje je direktoru HNB-a posudio za radove na kući. O tom nedozvoljenom aranžmanu Varjačić očito godinama nije obavijestio svog poslodavca, Hrvatsku narodnu banku koja ga je nakon priloga Potrage sada smijenila s rukovodeće pozicije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Optužnice nema, kao ni novca /

Potraga otkriva da je direktor u HNB-u primio pozajmicu od subjekta kojeg je nadzirao

Image
Optužnice nema, kao ni novca /

Potraga otkriva da je direktor u HNB-u primio pozajmicu od subjekta kojeg je nadzirao

Odgovor HNB-a prenosimo u cijelosti:

"Hrvatska narodna banka zatražila je od svog zaposlenika g. Varjačića žurno pisano očitovanje u vezi uplate koju navodite u svom upitu kao i u vezi okolnosti relevantnih za tu uplatu. Iz očitovanja zaposlenika HNB je utvrdio da su obitelji g. Varjačića i g. Madunića bili dugogodišnji prijatelji te je g. Varjačić, iz privatnih razloga, zaista od g. Madunića primio kratkoročnu posudbu, kako je i navedeno u Vašem upitu. Ovakvo ponašanje nije u skladu s visokim etičkim standardima ponašanja u HNB-u jer može ugroziti povjerenje javnosti u nepristranost i objektivnost HNB-a kao nadzornog tijela nad poslovanjem kreditnih institucija i kreditnih unija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Budući da je svojim postupanjem g. Varjačić povrijedio odredbe Etičkih normi zaposlenika HNB-a, našem zaposleniku je uručeno pisano upozorenje u odnosu na obveze iz radnog odnosa te je s njim sklopljen novi ugovor o radu za nerukovodeće zanimanje. Istovremeno, smatramo bitnim naglasiti da  je HNB u internom postupku dodatno utvrdio da g. Varjačić u izvršavanju svojih supervizorskih dužnosti nije pogodovao niti jednoj instituciji za čiji nadzor je bio nadležan, pa tako niti BRA-MA kreditnoj uniji već upravo suprotno, da je svoj posao obavljao sukladno standardima struke", navodi se u odgovoru Hrvatske narodne banke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo