Nakon otkaza pokrenuli vlastiti posao i nisu se pokajali

Projekt financijske potpore samozapošljavanja pojedine nezaposlene osobe jako su dobro iskoristile i pokrenule vlastite poslove koji su ostvarili popriličan uspjeh.

9.11.2012.
7:39
VOYO logo

Prije nego što je završio na Zavodu za zapošljavanje, Nuraga Bilalić (37), radio je 15 godina kao građevinski radnik, uglavnom na poslovima hidroizolacije. Nije ni pomišljao, priznaje, da se opet zapošljava kod nekoga, htio je pokrenuti vlastiti posao.

Kako je čuo da Hrvatski zavod za zapošljavanje nudi poticaje za samozapošljavanje, odmah se zainteresirao, no za dobivanje novčane potpore trebalo je prikupiti šest mjeseci 'staža' na Birou za nezaposlene. Kad je ispunio taj uvjet, napravio je poslovni plan za otvaranje građevinskog obrta i od Zavoda u prilično kratkom roku dobio 18.600 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sedam mjeseci nakon pokretanja privatnog biznisa, Nuraga Bilalić već ima četvero zaposlenih radnika i podizvođač je poznatim građevinskim tvrtkama u velikim poslovima.

Projekt financijske potpore samozapošljavanja iskoristila je i Marija Dabro (33), koja je godinama razmišljala o pokretanju vlastitog obrta, no pokrenula se tek kad joj je u jednoj privatnoj poliklinici dobila otkaz. Nakon što je od HZZ-a dobila potporu za samozapošljavanje, u Solinu je otvorila Centar za masažu i manualnu terapiju, a kad plati sve troškove, zarađuje znatno više nego na prethodnom radnom mjestu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poticaji su dostatni prvih pet mjeseci

''Sada imam toliko posla da bih rado zaposlila još jednu osobu, barem na četiri sata, ali pričekat ću još godinu dana jer bih i za to, kako doznajem, mogla dobiti nekakve poticaje od Zavoda za zapošljavanje'', poručila je Marija Darbo.

Jasminka Leko (52) pripada kategoriji teško zapošljivih osoba s obzirom na godine života, ali i dugogodišnji staž na Birou. Kako joj je i samoj bilo jasno da će teško ponovno dobiti šansu za kakvo-takvo radno mjesto, odlučila ga je 'otvoriti' ona sama, piše Slobodna Dalmacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Budući da se poticaj za samozapošljavanje mogao dobiti isključivo za pokretanje djelatnosti u struci za koju ste školovani, kao odgajateljica sam se odlučila za organizaciju dječjih rođendana. Nemam svoj prostor, ali sam posrednik između naručitelja i vlasnika objekata u kojima se organiziraju dječje proslave. Mjesečno zaradim od 3.500 do 4.000 kuna i ja sam zadovoljna. Potpora koju dobijete od Zavoda za pokretanje obrta dostatna je možda za prvih pet mjeseci, a nakon toga se snalazite sami'', poručila je Jasminka Leko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike