ekstremi ne prestaju / Nakon katastrofe na zadarskom području, RTL Danas istražuje je li Hrvatska spremna na klimatske promjene

Oni koji negiraju klimatske promjene su 'glupi' i trebali bi poći znanstvenicima i pitati ih, rekao je papa Franjo, poklopio tako Donalda Trumpa

12.9.2017.
18:45
VOYO logo

Mraz je stigao kad ga nitko nije očekivao. Prvi toplinski val je već krenuo krajem petog mjeseca. Nekoliko dana nakon njega već su stigle poplave. Ekstremi su toliko česti da to i prestaju biti. 

"Oni su sve češći, sve žešći i sve su kraća vremena između pojave ekstrema i u vremenu i u prostoru", rekao je Branko Grisogono, geofizički odsjek PMF-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Događali su se, naravno, i prije, ali tada je jedna sezona imala jedan ili najviše dva ekstrema. 

"Trajanje između će biti progresivno sve kraće i kraće i prosjeci, odnosno srednjaci, će nam sve manje i manje značit", rekao je Branko Grisogono, geofizički odsjek PMF-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sudeći prema jučerašnjim slikama iz Zadra i Nina Hrvatska za ovakve vremenske ekstreme nije spremna.

Kao da smo potpuno nespremni na jednu, doduše žestoku, ali kišu?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Urbanizam koji planira izgradnju objekata i komunalnu infrastrukturu vjerojatno nije unazad…50 tak godina imao u vidu... mogućnost uopće nastajanja takvih oborina", rekao je Stjepan Huzjak, DUZS.

Problem su i stare, vrijedne gradske jezgre u kojima nije tek tako lako promijeniti sustav odvodnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poplavu u Zadru jedan je njegov stanovnik usporedio sa nedavno odigranom nogometnom, pa i košarkaškom, utakmicom. Prilično slikovito.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo