BROJNE ŽRTVE /

Nakon osječkog ginekologa: Još jedan liječnik osuđen za pokušaj silovanja radi u bolnici

Image
Foto: Ilustracija/Profimedia

'Nakon slučaja iz osječke bolnice otkrivamo da institucije nastavljaju štititi nasilnike i diskriminirati prava pacijenata i pacijentica na sigurno korištenje usluga u zdravstvenim ustanovama'

25.9.2024.
18:44
Ilustracija/Profimedia
VOYO logo

Centar za mir, nenasilje i ljudska prava iz Osijeka upozorio je da u Nacionalnoj memorijalnoj bolnici dr. Juraj Njavro u Vukovaru svakodnevno s pacijentima radi specijalist opće kirurgije koji je u listopadu 2023. osuđen zbog pokušaja silovanja i bludnih radnji na štetu 11 pacijenata.

“Nakon slučaja iz osječke bolnice otkrivamo da institucije nastavljaju štititi nasilnike i diskriminirati prava pacijenata i pacijentica na sigurno korištenje usluga u zdravstvenim ustanovama", priopćio je Centar iz kojeg su od bolnice zatražili informacije o tom slučaju. Zanima ih koje su korake poduzeli kao poslodavac u svrhu privremenog udaljavanja liječnika od obavljanja liječničke dužnosti dok se pravomoćno ne okonča sudski postupak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Centru kažu da su od bolnice 20. rujna dobili odgovor u kojem su ih obavijestili da nisu upoznati s tim slučajem te da u prošlih deset godina nije zaprimljena ni jedna pritužba na rad ili postupanje tog liječnika niti posjeduju informaciju da je prema njemu postupala nadležna Komora. Bolnica ih je, kako navode, obavijestila da je od Ministarstva pravosuđa zatražila dokaz o osuđivanosti za kazneno djelo koje bi bilo nespojivo s obavljanjem poslova liječnika specijalista kirurgije. Također, uputili su zamolbu Općinskom sudu u Osijeku za dostavu presude.

Image
NEMA VIŠE ČEKANJA PRESUDE /

Beroš najavio, zbog slučaja osječkog ginekologa ide se u izmjene zakona: 'Štitimo pacijentice'

Image
NEMA VIŠE ČEKANJA PRESUDE /

Beroš najavio, zbog slučaja osječkog ginekologa ide se u izmjene zakona: 'Štitimo pacijentice'

Odgovorili su im također da će po primitku dokumentacije NMB Vukovar kao poslodavac poduzeti sve potrebne pravne radnje kojima će se regulirati radno pravni status liječnika, priopćio je Centar. Ravnatelj Nacionalne memorijalne bolnice dr. Juraj Njavro Ante Blažanović potvrdio je da vukovarska bolnica, kao poslodavac, nema nikakvih informacija o tome događaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kada bude postojala pravomoćna presuda moći ćemo donijeti odluku kao bolnica. Do tada se za sve informacije o ovom slučaju i liječniku, koji je naš višegodišnji zaposlenik, možete obratiti ili Ministarstvu zdravstva ili pak Ministarstvu pravosuđa“, rekao je Blažanović.

Iz Centra za mir, nenasilje i ljudska prava napominju da su podnijeli zahtjev za izmjenu Zakona o liječništvu kojim bi se uvela odredba o privremenom oduzimanju odobrenja za samostalni rad liječnika protiv kojeg se vodi kazneni postupak za kaznena djela protiv spolne slobode na štetu pacijenta ili pacijentice.

Traže i izmjenu Zakona o zdravstvenoj zaštiti kojim bi se omogućilo da ravnatelj može udaljiti s radnog mjesta zdravstvenog djelatnika protiv kojeg je pokrenut ili se vodi postupak. Predlažu i da se uvede privremena suspenzija za liječnike do pravomoćnosti sudske presude.

Osječki ginekolog Zlatko Topolovec, koji je u veljači nepravomoćno osuđen na četiri godine zatvora zbog silovanja pacijentice, dobio je tek nedavno otkaz u KBC-u Osijek, a potom je uhićen zbog sumnje u bludne radnje koje je počinio 9. rujna 2024. oko 16,30 sati tijekom pregleda pacijentice te mu je određen istražni zatvor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ljubav je na selu
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo