izvest će borbenu vježbu / Nakon francuskih Rafalea, na Pleso stižu američki F-16 Fighting Falcon

Image
Foto: Shutterstock

U Hrvatskoj će provesti nekoliko dana kako bi dali potporu sigurnosti Hrvatske, izjavio je premijer Plenković dodavši da 'sigurno neće biti parkirani'

16.3.2022.
15:58
Shutterstock
VOYO logo

Dva borbena zrakoplova F-16 će biti raspoređena u hrvatskoj zračnoj bazi Pleso 16. ožujka kako b s hrvatskim saveznicima izveli borbenu vježbu, dajući potporu kolektivnoj obrani NATO-a u jugoistočnoj Europi, priopćile su u četvrtak američke snage smještene u zračnoj bazi Ramstein u Njemačkoj.

U ponedjeljak je premijer Andrej Plenković najavio dolazak u Hrvatsku dva američka borbena zrakoplova F-16, punog naziva General Dynamics F-16 Fighting Falcon, koji će "boraviti nekoliko dana ovdje kako bi dali potporu sigurnosti Hrvatske", dodavši da sigurno neće ostati "parkirani".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema priopćenju koje prenosi američko veleposlanstvo u Zagrebu, zapovjedništvo Američkog ratnog zrakoplovstva u Europi i zračnih snaga za Afriku (USAFE-AFAFRICA) koriste brze i okretne snage i strateške sposobnosti kako bi zajedno sa saveznicima i partnerima odgovorili na prijetnje ili agresiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
    "Naši trajni savezi i partnerstva diljem europskih i afričkih poprišta omogućuju našim sposobnim pilotima da izvrše našu misiju kao dinamična koalicijska sila", priopćio je zapovjednik USAFE-AFAFRICA, general Jeff Harrigian.

Poručio je da "usmjeravanje naših strateških sposobnosti iz bilo kojih isturenih lokacija stvara otpornu, žilavu silu, spremnu da se brzo i bilo gdje suprotstavi agresiji".

Izvršavajući takve operacije u Hrvatskoj, američko ratno zrakoplovstvo gradi partnerske sposobnosti diljem jugoistočne Europe i Sredozemnog mora, dodaje se u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo