PROŠLO SKORO 4 GODINE / Nakon dugo vremena ugašena stranica koronavirus.hr. HZJZ: 'Nema više potrebe za njom...'

Image
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL/koronavirus.hr Screenshot

S pojavom novijih varijanti virusa SARS-CoV-2, primijećeno je da one ne opterećuju zdravstveni sustav na načine kao što su to činile ranije varijante, dodaju

15.12.2023.
12:12
Hrvoje Jelavic/PIXSELL/koronavirus.hr Screenshot
VOYO logo

Nakon skoro 4 godine, otkako je svijetom zavladao koronavirus pa tako i u Hrvatskoj, nema više stranice koronavirus.hr.

Na toj je stranici bilo moguće pratiti broj zaraženih kako u cijeloj Hrvatskoj tako i po županijama, broj cijepljenih, broj umrlih te ostale informacije o COVIDU-19.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Ministarstva zdravstva su za 24sata poslali odgovor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo da je stranica ugašena jer je u svibnju Svjetska zdravstvena organizacija proglasila kraj izvanrednog stanja zbog COVID-a.

Image
PRISJETITE SE /

Ulice i trgovi prazni, frizerski saloni zatvoreni. Ovako se Hrvatska prije tri godine pripremala na lockdown

Image
PRISJETITE SE /

Ulice i trgovi prazni, frizerski saloni zatvoreni. Ovako se Hrvatska prije tri godine pripremala na lockdown

"To označava globalni pomak u percepciji i upravljanju pandemijom, što ukazuje na smanjenje hitnosti i potrebe za posebnim izvještavanjem. Iako COVID-19 ostaje prisutan kao zarazna bolest, njegovo praćenje sad se integrira u standardne protokole za nadzor zaraznih bolesti. To znači da više nema potrebe za posebnom stranicom posvećenom isključivo COVID-19, već će se podaci o bolesti objavljivati u sklopu redovnih izvještaja o zaraznim bolestima", poručuju iz HZJZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S pojavom novijih varijanti virusa SARS-CoV-2, primijećeno je da one ne opterećuju zdravstveni sustav na načine kao što su to činile ranije varijante, dodaju.

"To ukazuje na manju potrebu za posebnim nadzorom i izvještavanjem specifičnim za COVID-19. Unatoč gašenju posebne stranice, naglasak se i dalje stavlja na važnost opreza i pridržavanja preporučenih mjera zaštite kako bi se spriječilo širenje virusa i zaštitilo zdravlje javnosti. Ukidanjem posebne stranice za COVID-19, resursi i napor usmjeravaju se na sveobuhvatniji pristup nadzoru zaraznih bolesti, omogućavajući bolju integraciju i upravljanje informacijama o zdravstvenim rizicima", zaključuju za 24sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, stranica je pokrenuta u ožujku 2020. godine, manje od mjesec dana nakon što je kod nas zabilježen prvi slučaj zaraze.

POGLEDAJTE VIDEO: Vrhunac demokracije ili sramota? U Saboru opet o koroni i cjepivu: 'Vrijeme je da Hrvatska reče 'ne' WHO-u'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo