SLUČAJ MOL - HRVATSKA / Nakon devet godina završen arbitražni postupak: Uskoro bi se trebalo doznati kako će sve završiti...

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Na sudu u Washingtonu je tijekom devet godina zabilježeno gotovo 200 proceduralnih postupaka, uvođenja dokaza, očitovanja i odluka suda u proceduralnim stvarim

20.3.2022.
19:49
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Proceduru u slučaju mađarskog MOL-a i Hrvatske, koji traje već devet godina, službeno je zatvorio tribunal na arbitražnom sudu u Washingtonu. Večernji list od izvora bliskih sudu doznaje da će tribunal do lipnja objaviti kako će završiti slučaj te hoće li Hrvatska morati isplatiti odštetu Mađarskoj.

MOL je krajem 2013. pokrenuo postupak u Međunarodnom centru za rješavanje investicijskih sporova u Washingtonu (ICSID). Tvrde da Hrvatska nije poštovala obveze iz glavnog ugovora o plinskom poslovanju i dodataka te traže odštetu od 6,5 milijardi kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

ICSID je u prosincu 2013. prihvatio slučaj, a početkom 2014. je započela procedura imenovanja arbitara koji će donijeti konačnu o novčanoj odšteti.

Na sudu u Washingtonu je tijekom devet godina zabilježeno gotovo 200 proceduralnih postupaka, uvođenja dokaza, očitovanja i odluka suda u proceduralnim stvarima. Sud je 3. siječnja ove godine postupak proglasio završenim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
OGLASIO SE IZBAČENI /

Vanđelić komentirao izmjene u Nadzornom odboru INA-e: 'Danas MOL ima sve razloge da slavi'

Image
OGLASIO SE IZBAČENI /

Vanđelić komentirao izmjene u Nadzornom odboru INA-e: 'Danas MOL ima sve razloge da slavi'

Revizija protiv arbitražne odluke

Pred Komisijom UN-a za međunarodno trgovačko pravo (UNCITRAL) Hrvatska je već izgubila jednu arbitražu protiv MOL-a, a pokrenula ju je Vlada Zorana Milanovića 2014. godine. Hrvatska je tada tražila da se zbog koruptivnih radnji ponište Prve izmjene i dopune Ugovora o međusobnim odnosima dioničara koji se odnosi na Inu i Ugovora o plinskom poslovanju. U tom postupku završenom u prosincu 2016. Mađarska je "dobila" 14,5 milijuna eura.

Početkom ove godine, Vlada je pred švicarskim Saveznim sudom pokrenula reviziju protiv te arbitražne odluke i odlučila zaustaviti potencijalni otkup MOL-ova udjela u Ini, smatrajući da su nastale nove okolnosti nakon potvrde presude Vrhovnog suda RH krajem listopada 2021. u slučaju Ina-MOL, a koje se odnose na sporne izmjene ugovora, piše Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O tome što će arbitri u Washingtonu zaključiti ostaje tek za vidjeti. Također, dnevnik piše da Hrvatska plaća i troškove za zastupanje na sudu, ali i lobiranje - u arbitražama od 2015. do kraja 2017. godine plaćeno je 21,173.825 dolara. U studenom prošle godine Vlada je iznijela informaciju da je u osam godina ukopan trošak arbitraža u Ženevi i Washingtonu dosegao 201 milijuna kuna, a najveći je dio isplaćen odvjetnicima (137 milijuna kuna).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo