Mali borci, veliki uspjeh / Najpoznatije hrvatske sijamske blizanke idu kući, majka poručila: 'Već smo na putu, idemo po njih'

Valentina i Kristina danas imaju sedam mjeseci i nakon uspješnog oporavka u četvrtak će napokon krenuti svojoj kući

29.8.2019.
9:28
VOYO logo

U KBC-u Zagreb u svibnju su uspješno razdvojeni sijamski blizanci, točnije blizanke Valentina i Kristina koje su bile spojene jetrom i crijevima.

Pročelnik Zavoda za dječju kirurgiju Tomislav Luetić predvodio je operaciju koja je trajala više od 13 sati, uključivala jednu od najdužih anestezija u Hrvatskoj, timski rad sedam kirurga i sedam anesteziologa, te ukupno 25 osoba u operacijskoj sali, a 30 u intenzivnoj njezi, dok je sama priprema za operaciju trajala šest tjedana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Djevojčice su rođene dva mjeseca prijevremeno, što je kompliciralo njihov slučaj. Liječnici su se za njihov život borili od rođenja kako bi bile u stanju podnijeti operativni zahvat. Luetić kaže da je priprema za operativni zahvat trebala trajati duže od šest tjedana, no zbog stanja djece bili su primorani ići na hitnu operaciju, koja uvijek nosi veći rizik.

Blizanke danas imaju sedam mjeseci i nakon uspješnog oporavka, u četvrtak će napokon krenuti svojoj kući.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Već smo na putu, idemo po njih", kazala je majka blizanki.

Više od liječnika za njihovu budućnost strepilo je samo dvoje ljudi: mama Marija i tata Petar. Kad je bila samo tri mjeseca trudna Mariji je liječnik rekao: "Nosite sijamske blizanke."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dok su se rodile Kristina je bila slabija, krhkija, a sad se to obrnulo. Različitog su karaktera", kazali su nakon operacije sretni roditelji. 

Kad su ih prvi put vidjeli svaku u svom krevetiću, roditelji su rekli da su izgledale puno veće svaka posebno, nego kad su bile spojene zajedno. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nismo znali kud bi koju. I strah i sreća...", kazali su roditelji u razgovoru za RTL Direkt nakon uspješne operacije.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo