Skupa investicija / Najpametnija zgrada u Europi nalazi se u Zagorju: vrijedi li 21 milijun kuna javnog novca?

Skupa obnova zapuštene ruševine u Zagorju. Kraj Zaboka je otvoren takozvani energetski centar i u njega je uloženo 21 milijun državnih kuna. Je li to previše?

17.3.2017.
18:48
VOYO logo

Nekada davno dvorac, a potom u prošlom stoljeću ova je zgrada bila lokalna bolnica, no nakon što je pored nje izgrađena moderna bolnica, ova stara je ostala ruševina, a sada je najpametnija zgrada u Europi.

"Prepoznaje vanjsku temperaturu i osvijetljenost prostorija i vlagu i na taj način upravlja sa cijelim sustavom zgrade", kaže nam Srećko Vrček, voditelj projekta.
Sa svim sustavima se upravlja preko pametnog telefona – obnovljena fasada i stolarija štedjet će energiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A eto i srca cijele građevine - kotlovnice, i to jedna od najmodernijih u Hrvatskoj. Ovdje idu peleti i na taj način se proizvodi toplinska energija za cijelu zgradu. Tu je i takozvana mikrokogeneracija, odnosno uređaj u koji ide plin i potom se proizvodi struja također za cijelu zgradu

Zgrada će služiti kao centar u kojem će se održavati konferencije o okolišu, ponekad. A kao stalan prostor za urede 25-ero lokalnih dužnosnika i za restoran. Uloženo je ukupno  21 milijuna kuna javnog novca. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za 21 milijun kuna napraviti restoran... je li se taj novac mogao bolje uložiti, ipak su to 4 vrtića?

"Ovo nije restoran radi restorana, već služi edukacijskom centru i gostima koji ovdje dolaze...To je puno novaca, ali to nije novac koji je potrošen na nekakvu lošu namjenu", kazao nam je Julije Domac, ravnatelj Regionalne energetske agencije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije loše, smatra i resorni ministar, pa je u predizbornom duhu došao danas prerezati vrpcu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo