'ČUVAJTE SE!' / Najotrovnija i najopasnija europska zmija snimljena i u Hrvatskoj! Lovci ju fotografirali i poslali poruku

Image
Foto: Screenshot / Facebook

Dolaskom toplijeg vremena u proljeće će izaći iz svojeg skrovišta u kojem je hibernirao te krenuti u potragu za suncem, hranom i naravno partnerom s kojim će se pariti u travnju ili svibnju

21.4.2023.
17:31
Screenshot / Facebook
VOYO logo

Lovački je portal na svojim društvenim mrežama objavio fotografiju poskoka na otoku Pagu i pritom su napisali poruku "Čuvajte se".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, poskok (Vipera ammodytes) je najotrovnija i najopasnija europska zmija iz porodice ljutica (Viperidae). U Hrvatskoj je poskok također i jedna od strogo zaštićenih vrsta, piše Priroda.

Kako prepoznati poskoka?

U dužinu može narasti do 100 centimetara. Glava mu je uglavnom srcolika, oči su velike, a posebno upečatljive su okomito izdužene zjenice koje mu daju uvjerljivo prijeteći pogled. Na vrhu glave se nalazi karakterističan roščić po kojem je prepoznatljiv. Ženke narastu oko 60 cm, a mužjaci mogu narasti i do 100 cm. Na leđima se nalazi karakteristična "cik – cak" linija koja je u nekih primjeraka izlomljena, te čini rombove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nisu agresivni prema ljudima

Dolaskom toplijeg vremena u proljeće će izaći iz svojeg skrovišta u kojem je hibernirao te krenuti u potragu za suncem, hranom i naravno partnerom s kojim će se pariti u travnju ili svibnju. Krajem ljeta ženka će okotiti desetak malih poskoka koji su odmah spremni za život, što naravno uključuje i opskrbljenost otrovom radi lova na sitne guštere, šturke, skakavce i stonoge. Odrasle jedinke love uglavnom male sisavce, guštere i ptice koji tako predstavljaju i glavninu prehrane ovih zmija.

Kao i ostale zmije, ni poskok nije agresivan prema ljudima te će u pravilu pokušati pobjeći od čovjeka. Samo u krajnjem slučaju će posegnuti za ugrizom koji u slučajevima dospijeća veće količine ubrizganog otrova u krvotok može biti i opasan po život.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo