MOĆNI KLADIONIČARI ZARAĐUJU MILIJARDE U RH, A POREZ NE PLAĆAJU: / Osnivačica Bet365 isplatila si bonus od dvije milijarde kn

Image
Foto: Ilustracija: Pixsell

Bet365 u Britaniji plaća porez od 25 posto,

2.1.2019.
20:30
Ilustracija: Pixsell
VOYO logo

Britanski mediji nedavno su objavili vijest koja je izazvala zgražanje kod mnogih koji su je vidjeli. Naime osnivačica i direktorica kladionice Bet365 sa sjedištem u Velikoj Britaniji Denise Coats samoj je sebi isplatila bonus od 265 milijuna funti, odnosno dvije milijarde i 200 milijuna kuna za uspješan biznis u 2016.

Tako velik bonus Coates si je mogla isplatiti i zbog činjenice da Bet365 praktički ilegalno pruža usluge kladioničarama u više zemalja, među kojima je i Hrvatska, piše Slobodna Dalmacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svjetski igrači su u znatno povoljnijem položaju

"Zakoni i propisi koji se odnose na priređivanje igara na sreću samo deklarativno zabranjuju poslovanje velikih, "svjetskih igrača" koji za priređivanje igara ne plaćaju godišnje koncesijske ni mjesečne naknade niti bilo koji drugi porez koji plaćamo mi legalni priređivači, niti su u poziciji da igračima obračunavaju, odnosno umanjuju dobitke zbog plaćanja poreza na dobitke od igara na sreću. Na taj su način u znatno povoljnijem položaju u odnosu na nas i druge tvrtke koje se strogo drže zakona i propisa", rekli su u Hrvatskoj lutriji.

U svrhu bolje zarade tu je i ciljano oglašavanje koje je također zabranjeno, no za prekršitelje ipak nema sanckije, kažu u Lutriji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nelegalnim poslovanjem na nezaštićenim tržištima poput našeg, njihova „zarada“ doseže nevjerojatnu razinu za naše pojmove, o čemu svjedoči informacija o isplati bonusa kladionice Bet 365. Da je naše tržište adekvatno regulirano, dio te ostvarene ekstra dobiti završio bi u proračunu RH", poručuju iz državne Lutrije.

Ministarstvo financija planira mijenjati zakon

Ministarstvo financija već neko vrijeme radi na novim zakonskim rješenjima koji bi regulirali rad internetskih kladionica na domaćem tržištu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Problem se neće riješiti primjenom samo jedne mjere kao što je blokiranje IP adresa koje koriste ilegalne kladionice, jer to samo za sebe nije dovoljno učinkovito, već je potrebno implementirati nekoliko mjera. Treba zapriječiti (ilegalno) oglašavanje, onemogućiti financijske transakcije, odnosno isplate dobitaka igračima koji su ih ostvarili igrom kod nelegalnih priređivača i slično", ističu u Lutriji.

Bet365 u Britaniji plaća porez od 25 posto, dok se u Rumunjskoj nakon pritiska vlasti ista kladionica prilagodila rumunjskom zakonodavstvu te retroaktivno platila poreze za posljednjih deset godina poslovanja kako bi nastavila s radom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Denise Coates je sebi i u 2015. isplatilka 217 milijuna funti nagrade.

Ranjive skupine slabe su na internetsko klađenje

"Uplate na internetu zastupljene su sve više i približavaju se omjeru od 50 posto svih uplata, što je velika opasnost ne samo zbog financijske štete koju trpi proračun, nego i zbog pristupa maloljetnih osoba internetskim kladionicama. Na taj su način opasnosti izložene najranjivije skupine odnosno maloljetnici koji se koristeći lažne podatke o datumu i godini rođenja, mogu registrirati i nesmetano igrati, što kod nas nije moguće. Za otvaranje internetskog računa u Hrvatskoj lutriji svaki potencijalni igrač prolazi kontrolu putem OIB-a posredstvom Porezne uprave. Ako OIB ne odgovora punoljetnoj osobi, ne može otvoriti račun za igranje i ne može se kladiti", ističu u Hrvatskoj lutriji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo