Najmanje šanse za dobit imate...pogađate gdje?

Problema s novim investicijama nema samo Hrvatska. Naime, Slovenija je po pitanju novih investicija potpuno nekonkurentna. Tvrtke koje u njoj posluju u susjednim zemljama bi vrlo lako zaradile više.

8.2.2011.
18:03
VOYO logo

Istraživanje koje su provele slovenske Finance kaže kako bi ista tvrtka koja primjerice u Mađarskoj ostvari 83 tisuće eura čistog dobitka u Sloveniji zbog viših poreza zaradila samo 36 tisuća.

Zbog svojih cijena Slovenija u konkurenciji sa susjednim zemljama Austrijom, Mađarskom i Hrvatskom ima najmanje povoljno poslovno okruženje, pišu Finance.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U istraživanju je uzet uzorak tvrtke koja ima direktora i devet zaposlenika, ostvaruje prihode od milijun eura godišnje, a osim troškova rada ima i 350 tisuća eura operativnih troškova, uključujući i najam i troškove struje. Zamišljena firma ima u zakupu i 150 četvornih metara prostora, a njezin svaki zaposlenik uz redovitu plaću primi i još jednu mjesečnu plaću kao nagradu.

Nakon što su osmislili tvrtku kao uzorak, "preselili" su je iz Ljubljane redom u Klagenfurt, Budimpeštu, Zagreb i Rijeku. Usporedili su kako bi teklo njezino poslovanje u Sloveniji, kao i susjednim zemljama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istraživanje je pokazalo da najveći utjecaj na ostvarenu dobit kompanije ima oporezivanje rada.

Analiza je pokazala da bi najmanju dobit, od 25 tisuća eura, ta tvrtka ostvarila u Zagrebu. U Ljubljani i većem dijelu Slovenije ostvarila bi 36 tisuća eura dobiti. U Klagenfurtu i Rijeci ostvarila bi oko 53 tisuće eura. Najveću dobit, čak 83 tisuće eura, ta bi tvrtka ostvarila da je smještena u Budimpešti, prenosi Business.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članci:

arti-201010200091006 arti-201101310741006 arti-201005070451006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo