PRVI DAN ZIME / Najkraći dan u godini bit će sunčan i topao, uz koju kap kiše; Za blagdane neuobičajeno vrijeme za ovo doba godine

Oblačnije u noći, ali bit će više oblaka i tijekom prijepodneva u unutrašnjosti

22.12.2023.
7:21
VOYO logo

U petak u 4 sata i 27 minuta astronomski je započela zima. Odnosno, nastupio je zimski solsticij ili suncostaj na sjevernoj polutci, trenutak u kojem zemljina os postiže najveću negativnu deklinaciju (–23°27) na svom kretanju oko Sunca.

Image
LAKOĆA REPRESIVNOG APARATA /

Tko je žrtva u okorjeloj kulturi nasilja: Profesor koji se upustio u fizički kontakt ili huliganska družina koja ga je provocirala?

Image
LAKOĆA REPRESIVNOG APARATA /

Tko je žrtva u okorjeloj kulturi nasilja: Profesor koji se upustio u fizički kontakt ili huliganska družina koja ga je provocirala?

Danas je tako najkraći dan u godini, a postupno ćemo imati sve više dnevnog svjetla idućih mjeseci. No, zimu započinjemo više jeseni primjerenijim prilikama uz pojačan vjetar i promjenjivu naoblaku te samo rijetku kišu koju donosi premještanje oslabljenog frontalnog poremećaja, prognoza je RTL-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sunčano uz malo kiše

Oblačnije u noći, ali biće više oblaka i tijekom prijepodneva u unutrašnjosti. Mjestimična kiša najizglednija na krajnjem sjeveru te u tmurnijoj Podravini, a koja kap ili kakav kraći pljusak u početku mogući i na krajnjem jugu. No, posvuda razmjerno vjetrovito jer će jugozapadnjak u noći okretati na umjeren, ponegdje jak sjeverozapadni vjetar, osobito na moru, gdje na otvorenome može imati olujne udare.

Poslijepodne u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj sunčana razdoblja, a uglavnom samo prema istoku može biti sasvim malo kiše. Vjetar postupno slabi, osobito navečer. Temperatura viša nego jučer, zamjetnije uz više sunca, bit će od 8 do 12 °C, lokalno čak 13 °C.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Službeno je počela zima! U najkraćem danu u godini bit će više sunca, moguća koja kap kiše, a temperature do +15

U Slavoniji, Baranji i Srijemu pretežno oblačno, povremenu uz malo kiše. Puhat će umjeren do u Podravini ili gorju jak zapadni i sjeverozapadni vjetar, ali temperatura samo malo niža, bit će oko 10°C.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Dalmaciji sunčaniji drugi dio dana, ali vjetrovito uz umjeren, na otocima i otvorenome jak sjeverozapadni vjetar. Slabi navečer. Temperatura bez veće promjene, oko 15 °C.

Na sjevernom Jadranu i u gorju najviše sunčanog vremena, postupno i mirnije, samo još na pučini jak sjeverozapadnjak. Svježe, između 13 i 15 °C, a oko ili malo iznad 10 °C bit će čak i u gorskim područjima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: DHMZ upozorenje

Vrijeme idućih dana

Za vikend i blagdane na kopnu barem djelomice sunčano, suho te iznadprosječno toplo za ovo doba godine. Bit će to vrijeme po slabo izraženoj južini, a najtoplije čini se baš na Božić, danju do visokih 15 °C.

Na Jadranu sunčanije, uglavnom suho i relativno toplo. No, s južinom početkom idućeg tjedna polako se skuplja više oblaka, najprije na Kvarneru gdje može biti i malo slabe kiše. Ta će kiša biti sve izglednija, osobito u srijedu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo