NAKON POPLAVA - ZMIJE! / Nije neko prokletstvo, ovo se stvarno događa u Dicmu: 'Najviše se radi o poskocima, a treba svaku živinu zbrinut'

'To je neki prirodni fenomen, one su inače zimi sakrivene u stijenama. Negdje spavaju svoj zimski san', kaže mještanin

13.12.2021.
7:08
VOYO logo

Zbog poplave u Dicmu i skloništa zmija su se našla pod vodom. Kraj kuće Nikše Beškara stvorilo se jezero čiji vodostaj raste, a iz njega izviru zmije.

“To je neki prirodni fenomen, one su inače zimi sakrivene u stijenama. Negdje spavaju svoj zimski san. Međutim, voda ih je izbacila van. Jučer smo ovdje zatekli dvije. Jednu smo uspjeli spasiti, a s drugom ne znam što je…", rekao je za RTL Nikša Bešker.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spašena zmija je poluotrovnica crnokrpica, no posljednjih dana viđen je i poskok.

Desetak slučajeva

Zapovjednik DVD Dicmo Branko Zebić  kaže: "Mi smo konkretno imali desetak slučajeva. Najviše se radilo o poskocima, a ovo nije poskok. No treba svaku živinu zbrinuti."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mještani nisu iznenađeni najezdom. "Životinje koje spavaju zimski san moraju se negdje sakriti, a ta voda izvire iz  rupa gdje se sakrivaju tako da je po meni to normalna pojava", kaže mještanin Matej Gabrilo, dok drugi ističu kako su zmije sada najmanje opasne, no ipak treba biti oprezan.

Nedo Stolica iz Dicma kaže: "One su sad nemoćne. I da jesu vani, sad ne djeluju, da je sad pred nama, ne bi trebalo bojati se. Ona je nemoćna, ne giba se jer traži određenu temperaturu da se može gibati."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo