profesionalac u akciji / Najezda kakvu ne pamti: Bili smo u stršljenovu gnijezdu s najpoznatijim istjerivačem smrtonosnog kukca

Uboli su već desetke ljudi, a jedan je muškarac i umro

21.9.2018.
7:00
VOYO logo

Hrvatska je pod najezdom insekata - kako komaraca tako i stršljena. Uboli su već desetke ljudi, a jedan je muškarac i umro.

U Dalmatinskoj zagori stanje je kritično. RTL-ova ekipa provela je dan podno Kamešnice s istjerivačem stršljena - pčelarom koji je ondje najtraženija osoba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz malog prozorčića na kamenoj kući u kojoj se ne stanuje izlijeću i ulijeću stršljeni veći od tri centimetra jer su unutar kuće savili gnijezdo široko oko pola metra.

U zaseoku Akrapi u Voštanima cijelo ljeto strepe od stršljeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovoga ljeta stršljeni su na području Trilja uboli četvero ljudi, a iskusni pčelar Božidar sam je uništio 15-ak ovakvih gnijezda od kojih je jedno u promjeru imalo gotovo metar.

"Čim promijeni jedan stršljen zvuk, drugi se spremaju za napad i ne bih preporučio tko nije slobodan, tko nije obučen za to i nema pravu robu da uopće prilazi blizu toga", objašnjava Božidar Žuljević, pčelar iz Trilja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Asistirali su mu prijatelj i vatrogasci. Najprije je dimom "nakadio" unutrašnjost kuće, a onda je sprej protiv insekata raspršio po gnijezdu. Za svega 10-ak minuta opasni kukci su počeli padati po podu. A onda je odlijepio i gnijezdo.

Prema količini otrova ubod tri stršljena jednak je ugrizu poskoka. U gnijezdu, izvađenom iz kuće, bilo je oko tisuću stršljena, a unutra se vide i njihove ličinke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Žive ličinke na toplini bi se brzo razvile u stršljene, pa je za njihovo uništeno gnijezdo potrebno spaliti ili potopiti.

"Ljudi su me zvali, vatrogasci su me zvali da pomažem, da učinim. Niti uživam u tome, niti ovo moram, nego jednostavno ljudska solidarnost da pomažemo jedni drugima", kaže Božidar Žuljević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Opasnost u Akrapima sada je otklonjena pa Božidara i njegove kolege čekaju druge intervencije jer preživjela gnijezda s maticama, uz pogodnu zimu, dogodine se mogu i udvostručiti.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo