40 oboljelih / Najčešće bodu u sumrak i svitanje: Evo kako se možete sami zaštititi od groznice zapadnog Nila

Brojni građani su u strahu i bijesni jer smatraju da lokalne vlasti nisu napravile dovoljno

15.9.2018.
9:00
VOYO logo

Virus Zapadnog Nila hara Hrvatskom, 40-ero ljudi je oboljelo, najviše u Osijeku i Zagrebu. Brojni građani su u strahu i bijesni jer smatraju da lokalne vlasti nisu napravile dovoljno u suzbijanju ovih nesnosnih krvopija. Provjerili smo zašto je toliko komaraca i tko je za to odgovoran. Jesmo li možda i sami krivi?

Malen, ali dovoljno velik da ubije čovjeka. Ovo je vrsta komaraca koja prenosi virus zapadnog Nila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jedan običan komarac koji najčešće bode u sumrak i svitanje", objašnjava Ana Klobučar, voditeljica Odjela za dezinfekciju NSJZ-a Andrija Štampar.

Zbog straha od njega i virusa građani nerijetko prozivaju lokalne vlasti smatrajući da mjere suzbijanja moraju biti bolje. Iako se nekima čini da komaraca nikad nije bilo više, glavni je grad na njihovo suzbijanje potrošio čak 3,4 milijuna kuna, najviše dosad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jeste li povećali broj timova na terenu zbog groznice zapadnog Nila? Taj dio je pokriven i financijski je taj dio pokriven. Ova je godina zasigurno intenzivnija i napravit ćemo sve što bude trebalo. Na do dodatnom smo oprezu", komentira Vjekoslav Jeleč, pročelnik zagrebačkog Ureda za zdravstvo.

Stručnjaci kažu da je problem u tome što se komarci razvijaju brzo i kontinuirano, potrebno im je pet do sedam dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Česte oborine i visoke temperature pogoduju stvaranju brojnih legla komaraca u prirodi. Valja naglasiti da veliku ulogu imaju i ljudi. Često stvaraju legla komaraca u svom okružnu. Voda u bačvama, kantama, u slivinicima je pogodno mjesto za razvoj komarca",  govori Ana Klobučar, voditeljica Odjela za dezinfekciju NSJZ Andrija Štampar.

Dakle, i građani su dužni spriječiti razvoj ovih napasti u svom dvorištu i ukloniti svu vodu jer same mjere gradskih vlasti nisu dovoljne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo