NAJBOLJE JE KOD 'ŠVABE' / Da mogu birati, više od pola Hrvata radilo bi u ovoj tvrtki, što i ne čudi kada vidimo kolike plaće isplaćuju

Image
Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Ispitanici koji su na prvo mjesto stavljali tvrtke iz djelatnosti trgovine u najvećoj mjeri kao presudan faktor vide sigurnost radnog mjesta

2.8.2022.
13:51
Damir Spehar/PIXSELL
VOYO logo

Tko su najpoželjniji poslodavci u Hrvatskoj i koji su razlozi njihove atraktivnosti? MojPosao je osamnaetu godinu zaredom proveo istraživanje na ovu temu, a u njemu je tijekom 2021. i 2022. sudjelovalo gotovo 25.000 ispitanika.

Ispitanicima koji su birali najpoželjnije poslodavce u istraživanju nisu ponuđeni nazivi tvrtki, već su oni sami mogli navesti tvrtke u kojima bi najviše voljeli raditi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom da je zapošljavanje u sezoni još uvijek aktualno, izdvojene su samo one tvrtke kojima je primarna djelatnost trgovina na veliko i malo a kada se pogledaju rezultati istraživanja u ovom sektoru, rezultati su pokazali da bi većina ispitanika željela raditi u dm-drogerie markt koji je dobio gotovo polovicu bodova. Na drugom mjestu je LIDL Hrvatska s 13% bodova te Müller trgovina Zagreb s 9% bodova.

Ispitanici su imali mogućnost odabrati više poslodavaca kao najpoželjnije. Međutim, kada bi se gledao samo broj ljudi koji je glasao za pojedinu tvrtku, ali ne i pozicija na kojoj ju je naveo, ispada da bi za dm-drogerie markt radilo 63% ispitanika od onih koji su naveli tvrtku iz djelatnosti trgovine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
IMA TKO HOĆE /

Domaće tvrtke poslale rekordan broj zahtjeva HZZ-u: Traže zapošljavanje čak 50.000 stranaca, radili bi u 300 zanimanja

Image
IMA TKO HOĆE /

Domaće tvrtke poslale rekordan broj zahtjeva HZZ-u: Traže zapošljavanje čak 50.000 stranaca, radili bi u 300 zanimanja

U nesigurnim vremenima sigurnost radnog mjesta je presudna

S obzirom na to da ispitanici koji su stavili tvrtke iz djelatnosti trgovine čine čak 46% ukupnog uzorka ispitanika, njihove preferencije ne razlikuju se previše od onih iz cjelokupnog uzorka ispitanika obuhvaćenih istraživanjem. Tako ispitanici, koji su na prvo mjesto stavljali tvrtke iz djelatnosti trgovine, u najvećoj mjeri kao presudan faktor vide sigurnost radnog mjesta (44%).

U odnosu na cijeli uzorak, ispitanicima kojima su tvrtke iz djelatnosti trgovine na prvom mjestu u većoj mjeri presudnim smatraju visinu plaće (42%), dok u manjoj mjeri nego ukupni uzorak presudnom smatraju priliku za napretkom u struci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ispitanicima kojima je dm-drogerie markt d.o.o. poslodavac prvog izbora, presudna je visina plaće i ostale materijalne beneficije te harmonični odnosi na radnom mjestu. Ovaj podatak nikoga ne treba čuditi budući da je dm od početka ove godine dvaput, i to značajno, dizao plaće svojim radnicima. Lani im je tako prosječna plaća bila 10.500, a sad se to već penje preko 11.000 kuna. LIDL d.o.o. je poželjan poslodavac prvenstveno zbog sigurnosti radnog mjesta, baš kao i MÜLLER TRGOVINA ZAGREB d.o.o. te Kaufland. Fortenova grupa je atraktivan poslodavac podjednako zbog harmoničnih odnosa te sigurnosti radnog mjesta.

Zaposlenima u trgovini bitna sigurnost, ali često razmišljaju o promjeni posla

Polovica zaposlenih ispitanika (49%), a kojima je poslodavac prvog izbora tvrtka iz djelatnosti trgovine, često razmišlja o promjeni poslodavca. To je nešto više nego što o tome razmišljaju ispitanici iz ukupnog uzorka (46%). Trećina zaposlenih ispitanika (33%) ponekad razmišlja o promjeni poslodavca, dok 18% ispitanika uopće ne razmišlja o promjeni poslodavca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo