NAJBITNIJI SUD U HRVATSKOJ DANAS JE DOBIO PREDSJEDNIKA: / Ivan Turudić ponovno će voditi sud na Zrinjevcu

Image
Foto: PIXSELL, Goran Stanzl

Sudac Ivan Turudić izabran je ponovno za predsjednika Županijskog suda u Zagrebu.

23.12.2016.
14:11
PIXSELL, Goran Stanzl
VOYO logo

Odlučilo je tako danas Državno sudbeno vijeće (DSV). Turudić je dobio najviše glasova, a među ostalim kandidatima bili su zagrebački županijski suci Krešimir Devčić, Ratko Šćekić, Jasna Smiljanić, Oliver Mittermayer, Lana Petö-Kujundžić i Tomislav Juriša.

DSV bez političara

DSV je glasovanje proveo unatoč činjenici da u njegov sastav nisu ušla dva člana iz redova zastupnika u Saboru, no za pobjedu na izborima za predsjednika jednog od najvažnijih sudova u zemlji, bilo je dovoljno dobiti većinu glasova članova DSV-a. Političara u DSV-u nema jer se HDZ i Most nisu usuglasili oko imena svog kandidata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
BORBA ZA VAŽNU POZICIJU: /

Tko će dobiti priliku birati šefa najutjecanijeg suda u državi?

Image
BORBA ZA VAŽNU POZICIJU: /

Tko će dobiti priliku birati šefa najutjecanijeg suda u državi?

Upravo tu činjenicu istaknuo je i novi predsjednik Županijskog suda u Zagrebu.

"Drago mi je da sam izabran i da u donošenju te odluke nisu sudjelovali političari. Ovako ona ima veću težinu", izjavio je nakon izbora Turudić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poruka Ustavnom sudu

U razgovoru s članovima DSV-a on je u četvrtak uputio jasnu poruku Ustavnom sudu RH, kojem bi, kako kaže, trebalo ukinuti ovlasti. Naime, Ustavni sud ukinuo je jednu od važnijih Turudićevih presuda, onu bivšem premijeru Ivi Sanaderu u aferi Ina-MOL za što mu je nepravomoćno izrečena kazna od deset godina zatvora.

Turudić je zato jučer izjavio kako bi ograničio ovlasti odlučivanja Ustavnog suda o ustavnim tužbama protiv odluka svih redovnih i specijaliziranih sudova. Naime, po njegovom se mišljenju stječe dojam da je taj sud postao posljednja instanca i da se počeo baviti činjenicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poništeni natječaj

„Kad taj sud ukaže da je povrijeđeno pravo na obrazloženu presudu, oni polemiziraju s činjenicima, a ne s pravom“, rekao je Turudić dodajući kako nije vidio ni jednu osporenu presudu koja nije bila obrazložena, ali da Ustavni sud pokazuje da nije zadovoljan sa sadržajem obrazloženja, što je korak koji nije smio prijeći.

Posljednji natječaj, u prosincu prošle godine, na kojem je Turudić također bio jedan od kandidata za čelno mjesto suda na Zrinjevcu poništen je, te je posljednjih godinu dana sud vodio obnašatelj dužnosti predsjednika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Turudiću se često zamjera bliskost sa Zdravkom Mamićem, zbog čega je i suđenje bivšem šefu Dinama prebačeno na sud u Osijek.

Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo