STUDENTI NAJAVILI PROSVJEDE ZBOG DIZANJA POREZA, REAGIRALI I MOST I PLENKOVIĆ: / ‘Sjest ćemo i naći neko rješenje!’

Image
5.1.2017.
14:38
VOYO logo

"Naći ćemo rješenje koje će zadovoljiti studente i spriječiti bilo kakvo pogoršanje njihova položaja. Sjest ćemo s predstavnicima studenata", napisao je Andrej Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, prema novim pravilima, s dosadašnjih 50 tisuća kuna godišnje, sada je prag za oporezivanje studentskih zarada trostruko smanjen i iznosi 15 tisuća kuna, javlja srednja.hr. Tako će oni koji zarade više od toga na svaku iduću plaću morati plaćati porez i prirez, a radi se o porezu od 24 posto.

HDZ BESRAMNO LAGAO STUDENTIMA! Ako zarade više od 15.000 kuna godišnje, udarit će im porez: ‘Tjeraju nas iz države’

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uskoro očitovanje ministra financija

Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu na svom je Facebook profilu objavio da pokušava riješiti novonastalu situaciju s poreznim promjenama koje smatraju nedopustivima. Stoga su se obratili Ministarstvu financija te Ministarstvu obrazovanja.

'Potvrđeno nam je da će se brzo očitovati ministar Marić te da ćemo početkom idućeg tjedna imati sastanak u Ministarstvu financija kako bismo riješili problem', napisali su.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Pustite studente na miru, ionako jedva spajamo kraj s krajem!'

A na Facebooku su studenti ubrzo nakon objavljivanja nove odluke počeli dijeliti stranicu 'Prosvjedi - Izmjena pravilnika o porezu na dohodak'. Radi se o peticiji kojom studenti traže vraćanje limita od 50.000 kuna godišnje. Pozivaju sve zainteresirane u pomoć ostvarivanja studentskih prava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Dosta je bilo laganja i krađe. Sirotinja se oporezuje velikim porezima, dok oni koji odlučuju o tome donesu takvu poreznu reformu da se njima povećaju njihove plaće koje su ionako već prevelike za posao koji (ne) rade', stoji u objavi na toj Facebook stranici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako se ništa ne promijeni, na stranici najavljuju velike prosvjede koji će, kako su već napisali, biti prijavljeni.

'Posljednji veliki prosvjed u Hrvatskoj je bio davne 1966. godine. Dignimo glas', pozvali su.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ostavite studente na miru. I s limitom od 50.000 kuna jedva spajamo kraj s krajem', poručuju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mnogi ih već podržavaju.

'Na prosvjede treba naviknuti narod. Kad te boli zub, ideš doktoru, kad vlast krade, ideš na ulice! Oni koji su protiv prosvjeda rade za vlast. Prosvjedi su MIRAN način iskazivanja nezadovoljstva. Prosvjedi su NORMALNI u razvijenoj demokraciji', stoji u jednom komentaru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pozivaju sve da im se pridruže u akciji zasipavanja Ministarstva mailovima. Kako kažu, ovu su akciju 'mučki i potajice ugurali pa će studenti sada svoje ionako jadne plaće davati državi'.

'Molim vas, napišite mail potpore makar samo naslov "Potpora studentima - stop ugnjetavanju mladih" i prazan mail. Bilo što! Mailove šaljite na kabinet@mfin.hr i informiranje@mfin.hr Idemo im poželjeti dobro jutro', napisali su.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stranicu za sada podržava 3765 ljudi.

I u Mostu bijesni zbog udara na studente

O Vladinom 'haraču' na studente oglasili su se i iz Mosta, jedne od dviju vladajućih stranaka. Mostova saborska zastupnica Ivana Ninčević - Lesandrić u objavi na Facebooku napisala je da Most traži izmjene Pravilnika o porezu na dohodak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Koja je pouka Pravilnika o porezu na dohodak koji je objavljen u Narodnim novinama? Kada ne možeš na jake, udari po najslabijima? Neprihvatljivo je osnovicu srozati na razinu više od triput manju od prethodnih godina. Ionako nesigurnu budućnost sigurno neće ohrabriti činjenica da studenti moraju strahovati oko zarade koja bi njima i njihovim roditeljima trebala olakšati život.

MOST nezavisnih lista će tražit da se iznos neoporezivih primitaka utvrdi u visini koja je realna i koja neće ugroziti učenički i studentski standard jer nam je cilj studente motivirati na rad i učenje, a ne na bijeg iz države", napisala je Ninčević Lesandrić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo