Lovac na korumpirane / RTL Danas u Uredu europskog tužitelja čija je šefica najavila nova uhićenja u Hrvatskoj

Donosimo čime je zadovoljna, ali i čime je ubola vladajuće. Od Hrvatske traži specijalizirane policajce, a problem je 'premalo prijava utaja poreza'

4.11.2022.
19:45
VOYO logo

Rumunjska čelična lady, žena koja je na čelu Ureda europskog javnog tužitelja koji je uhitio Gabrijelu Žalac i Tomislava Tolušića, stigla je u Hrvatsku. I najavila nova uhićenja! Prvi posjet Laure Kövesi Hrvatska će itekako zapamtiti. Čime je zadovoljna i kako je bocnula vladajuće...

Tko god krši zakon, bit će pod istragom, i to bez obzira čime se bavi, jasna je bila europska tužiteljica Laura Kövesi, pa poručila svima:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naši europski delegirani tužitelji govore hrvatski jezik. Mi radimo s hrvatskom policijom. Sude nam hrvatski suci. Mi štitimo vaš novac. Štitimo vas. Ako imate sumnje, dođite nam."

Kövesi od Hrvatske traži specijalizirane policajce koji bi mogli raditi na zahtjevnim i kompleksnim slučajevima s pronevjerom novca na štetu Europske unije:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne želimo biti u situaciji da, kad imamo kompleksan slučaj, a takvi su svi u EPPO-u, i nazovemo policiju, da nam kažu: 'Slušajte, ne mogu sad, imam drugih slučajeva koje moram riješiti.' To je ideja, da budu specijalizirani policajci i da rade na našim slučajevima."

Kamere RTL Danas ušle su u ured europske tužiteljice. Ministarstvo im je osiguralo nove prostorije, poput sobe u kojoj se odvija ispitivanje osumnjičenih. Jedan od četiri hrvatska delegirana tužitelja je Tomislav Kamber.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U uredu eruopskog javnog tužitelja u Zagrebu trenutno ima 16 djelatnika. Od toga četiri delegirana europska tužitelja, ostalo je službenički kadar koji suportira delegirane tužitelje u radu", objasnio je.

Oni se bave isključivo kaznenim djelima prevare na štetu Europske unije. I svi tužitelji donedavno su radili za USKOK.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
AFERA PROČISTAČ /

Ured europskog tužitelja i PNUSKOK otkrili detalje akcije u Varaždinu. Tražili posebnu metodu

Image
AFERA PROČISTAČ /

Ured europskog tužitelja i PNUSKOK otkrili detalje akcije u Varaždinu. Tražili posebnu metodu

"U USKOK-u sam bio sedam godina prije nego što sam otišao u Ured europskog javnog tužitelja i tu sam već nekih godinu i pol dana. Razlike u tehničkom smislu apsolutnom nema, budući i u USKOK-u i u Uredu europskog tužitelja mi postupamo prema nacionalnim propisima, koristimo nacionalno zakonodavstvo. U materijalnom smislu nadležnost je drugačija nego što je to u USKOK-u", odgovorio je.

Iako slučajeve Žalac i Tolušić USKOK nije prepoznao, već se u sve morao uključiti Ured europskih tužitelja s domaćim tužiteljima, Laura Kövesi ne želi tenzije:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nismo imali konflikt. Možda su se neke situacije činile kao konflikt, ali nije bilo tako. Svatko radi svoj posao. Nisam ovdje da osuđujem, da držim predavanja i kritiziram. Ovdje sam da govorim o EPPO-u."

A najveći problem trenutačno je, kaže, premalo prijava utaja poreza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da sam ja ministar financija, sva moguća sredstva dala bih policiji i tužiteljstvu. Pomogla bih im da se bore protiv organiziranog kriminala i poreznih prijevara da se vrati novac. Kao što sam rekla na početku, u prvoj je godini EPPO zaplijenio 250 milijuna eura. Pet puta više od našeg budžeta! Uložite jedan euro, dobijete pet natrag", kazala je Kövesi.

Ured europskog tužitelja s radom je počeo prije godinu i pol dana. I sada je pod istragom više od 1200 slučajeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo